Петър Паунов: Не е дискриминация забраната на циганите да гласуват в референдума в Кюстендил

0

Циганите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

 – Г-н Паунов, откъде се появи идеята за този референдум?

– Това е идея на коалицията.

– Защо решихте да „задраскате“ циганите от право на глас в референдума?

– Защото корупционните практики в ромските квартали са известни в цяла България и ние сме наясно с тях. Не искаме да опорочаваме това допитване.

– А това не е ли дискриминация?

– Дискриминация е когато пречиш на някого да работи. Напротив! Ние правим точно обратното. Създаваме условия за работа, за образование, за социално развитие. Просто не ги търсим по време на избори. Не искаме да провокираме у тях търговските настроения.

Петър Паунов, цигани гласуват– Как ще се реализира този референдум?

– По правилата на референдумите. С обществено допитване, както всеки си гласува…

– Ще има ли СИК-ове?

– Ще има двама доброволци, празни бланки, на които всеки сам се записва, получава бюлетина с печат на коалицията, гласува на поставените въпроси и я поставя в урна, която е запечатана. Вечерта, за да няма колебания и съмнения всичко ще се събере на едно място в общ преброителен център. Публично се разпечатва, изсипва се общо, за да не се знае кое село как е гласувало. Искаме реален вот, а не заплахи и напрежение. Който иска доброволно да се включи, обявили сме правилата.

– Защо е нужно всичко това?

– Защото ни интересува мнението на нашите съграждани по отношение на евентуална моя кандидатура, по отношение на работата на общината.

– Колко ще струва този референдум и откъде са средствата за него?

– Около 800 лева, парите са на колеги от коалицията. Сумата е минимална. Нужни са ни само за хартия и печат.

– Нямаше никаква реакция от страна на циганите на вашата забрана…

– Не ме е впечатлило това. По-голямата част от тях виждат, че това за нас е трайна тенденция. По време на избори никога не сме се интересували от техните гласове. Конфликт никога не сме имали с тях, просто не искаме да има опорочаване на допитването. Интересува ни честен и обективен вот, за да може да преценим как ще продължи бъдещата работа на коалицията. Определили сме минимална активност. Ако излязат под 5 000 души да гласуват, това означава, че е нужна двигателна промяна. Ако са над 5000, отново преценяваме да или не.

– Колко са избирателите, които ще имат право да участват в този референдум?

– Без ромите са около 60 000.

Петър Паунов, Кюстендил– Добре, ако примерно 40 000 гласуват против вашата кандидатура за трети мандат, ще се откажете ли?

– Ако и 400 гласуват против от 800 – няма коментар просто. Ние не се опитваме да наложим нищо. Аз винаги съм твърдял, че трябва да има мандатност в политиката и че това трябва да бъдат два мандата. Колегите са категорични, че трябва да има и трети мандат, да се продължи да се работи. Затова моето решение беше да отидем на референдум. Всеки излиза и казва. Човек, когото не го мързи да работи, е готов да си изпълнява задълженията и в никакъв случай не трябва да се натрапва на съгражданите си, нито на колегите си. Ако първият въпрос приемем, че персонализира, останалите два въпроса остават бъдеще за когото и да било.

– И все пак ако хората кажат „не“, вие ще се кандидатирате ли въпреки волята им?

– Разбира се, че не. В никакъв случай. Ако са под 5 000 участниците и дори да кажат „да“ отново няма кандидатура. Това ще е първото в България директно изказване по мандатността. Към този момент всеки отказва да постави въпроса на национално обществено допитване мандатите. Според мен трябва да има мандатност за депутати, за кметове. Смятам да отстоявам тази позиция.

– Споменахте депутати. Вие бяхте инициатор и на протестите срещу избирането на Александър Методиев – Бат Сали за депутат от Кюстендил. От тогава мина доста време. Срещали ли сте се с него като депутат от Кюстендил?

– Не сме се срещали. Той може да посещава Кюстендил, но може би не регионите, в които ние работим. Видях, че ваши колеги са анонсирали, че референдумът е някаква сръдня за Бат Сали. Той не е проблем само за Кюстендил, а е кръпка за българския парламент, за цяла България. Това е един човек, който влезе в Народното събрание без да има гласове за него. Знаете какъв е резултатът с делата за джамиите и напрежението, което се създаде в обществото с повече от 90 дела. Нямам нищо персонално срещу него, но не мога да приема как може да бъде в политиката изобщо. Не бих казал, че бях инициатор на протестите. Тогава споделих във Фейсбук болката и огорчението си от това, че натрапваш на някого един субект само заради това, че ние не се съгласихме да си подарим джамиите, градинката с паметника на Ильо войвода. За това политическата класи с този Изборен кодекс ни натрапи един такъв човек, но тя го натрапи и на цяла България. Тогава хората реагираха на тази арогантност.

Петър ПауновКазахте, че Бат Сали посещава определени региони, в които вие не работите. Да приемем ли, че има деление във вашето управление и работите само за една част от обществото?

– Работя за абсолютно всички, но не се интересувам по време на избори от гласовете на циганите. Не ходя да им плащам кушиите за Тодоровден, да им раздавам кебапчета. Обадете се в НБУ, в Ромския образователен фонд, да Ви кажат къде се работи с ромите най-добре. Това е с ясни правила, с развитие на младите хора. Преди 4 години предупредих, че училищата трябва да се махнат от ромските квартали, защото там няма образование. Тогава ми скочиха НПО-та, защото съм бил дискриминатор. Но това е истината. В никой ромски квартал няма образование. Това е една голяма измама, потъват милиарди, за да може децата да остават без образование. Това е цинизъм, но понеже не сме го премълчавали винаги има негативни настроения, организирани, разбира се се от хора, които са облагодетелствани от това.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg