Как тютюнопушенето влияе по време на бременността

0

Да видиш пушачка в България е нещо обичайно. Женски индивиди от ранна девическа възраст до възрастни дами. Ученички закусват баничка с цигара. Магазинерки броят минувачи с цигара в уста. Активно спортуващи жени припалват всеки ден. Въпрос на време и културни натрупвания. Всяка решава за себе си. Но когато дойде време за майчинство, смисълът се променя. Следващите редове не са обикновен разказ, те са предупреждение към грамотните жени.

Повсеместното разпространение на тютюнопушенето сред децата и жените е характерно за миналия и сегашния век. В развитите страни пушат 35 процента от жените. Влошаването на репродуктивното здраве на жените в последните години е причинено и от неблагоприятното въздействие на външната среда. Хормонално активните екзогенни съединения нарушават баланса на стероидните хормони в женския организъм, влияейки на производството им, на транспорта и на метаболизма им, като се намесват в сложните механизми на регулацията на тези процеси.

Към тези съединения се отнасят диоксинът и диоксиноподобните съединения, пестицидите, хербицидите и някои метали – кадмий, олово, живак. Концентрацията на олово в кръвта на пушачите е няколко пъти по-висока от тази на непушачите, като нивото се повишава пропорционално на продължителността на употребата на тютюн за пушене. Много съставки на тютюневия дим снижават нивата на естриола в кръвта. Нарушава се хормоналния статус. Въглеродният окис, влизащ в състава на газообразната фаза на тютюневия дим, потиска активността на ферментите на стероидния обмен. Доказана е способността на дима от цигарите да взаимодейства с ДНК и да образува при това мутагенни продукти. Те повреждат гените и предизвикват мутации, които водят до онкологични заболявания.

Бременност, цигариДействието на тютюневия дим върху тъканите на женския организъм се осъществява многопосочно:

– намалява се продукцията и се отслабва действието на класическите естрогени;
– засилва се синтеза на катехол естрогени;
– намалява се чувствителността на периферните тъкани към естрогена;
– изменя се биосинтеза на стероидите поради намеса в сигналната система;
– изменя се количеството на стероидните рецептори в клетките;
– свързва се с рецепторите на естрогените без последваща активация;
– свързва се с рецепторите на ароматните въглеводороди и причинява изменение на биосинтеза на цитохрома Р450, отговарящ за окислителния метаболизъм.

Установено е, че тъканите на органите на репродуктивната система на жените-пушачки се отличават с по-малка хормонална чувствителност. Под въздействието на тютюневия дим отслабва специфичният хормонален ефект на естрогените. Присъствието на рецептори на естрогена или прогестерона в раковите образувания е фактор, който оказва влияние на преживяемостта на болните от рак на млечната жлеза. Пушенето има твърдо геннотоксично действие и променя естествените процеси в тялото, което води до рак.

С пушенето е свързан повишеният риск от женско безплодие. Вероятността да зачене пушачка е с 25 процента по-ниска, отколкото при непушачките. Прониквайки в различни органи и тъкани, никотинът и другите химически вещества нарушават pH равновесието, като това препятства процеса на оплождане. Рискът от запушване на маточните тръби при жени, изпушващи над 20 цигари на ден, е три пъти по-голям в сравнение с непушачките. По-чести са и възпалителните заболявания на вътрешните полови органи, което снижава фертилността.

Безплодие

Пушенето по време на бременност е една от причините за спонтанен аборт. Родените деца пък са с ниско тегло, често има мъртвородени или починали малко след раждането.

Има пряка връзка между пушенето и нарушението на менструалната функция. Пушачките страдат от дисменорея и вторична аменорея. Менструалният им цикъл е нередовен. Характерно е по-ранно настъпване на менопаузата, което се предопределя от антиестрогенния ефект на тютюна.

Пушенето увеличава риска от развитие на рак на яйчниците при пушачките. Това е най-агресивното онкологично заболяване на женските гениталии. Ракът на яйчниците е в групата на хормонозависимите заболявания. Установена е пряка връзка между големината на относителния риск за развитие на рака на яйчниците и количеството на изпушените цигари. В периода на бременността пушенето повишава и опасността от развитие на рак на млечните жлези. Предполага се, че въздействието на канцерогените от тютюневия дим става на фона на активния ръст на размножаването на клетките на млечната жлеза на бременната жена. Ракът на млечната жлеза също е болест, зависеща от хормоните. Една от причините за рака на шийката на матката също е тютюнопушенето. Доказано е, че тютюнът е фактор за заболяването, независим от инфектирането с човешки папиломен вирус.

Още статии за женско здраве можете да намерите на zdravezajenata.com.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg