Ивета Кунова, БАЗБ: Ползата от здравната застраховка не може да се изчисли в пари

1

Започва сезонът на пътуванията и ваканциите, а с него идват и рисковете от разболяване или инцидент на място, далечно от дома. През топлия сезон коремните и подобни на тях вируси се превръщат в правило, а не изключение, и неволите започват при първото неразположение. Често, въпреки че имаме право на безплатна здравна помощ в цялата страна, получаването й е затруднено поради редица административни пречки. Затова и здравните застраховки набират все по-голяма популярност и са едни от застраховките с най-голям ръст през последните години. Тъй като около тях витаят много неясноти, се свързахме с Ивета Кунова, председател на Българскаа асоциация на застрахователните брокери и собственик на „Инстрейд“ – застрахователен брокер, за да научим най-важните неща, които трябва да знаем за здравните застраховки и как да се възползваме от тях правилно и максимално. Научете още какви са новостите при застраховките живот и кои рискове създават най-големи проблеми на българите.

Ивета Кунова за застраховките животГоспожо Кунова, каква застраховка ни е нужна, за да сме спокойни по време на ваканция или пътуване по друг повод извън населеното място, в което се намира личният ни лекар?

– Ако пътувате в чужбина, силно препоръчително е да имате сключена туристическа застраховка. Тя покрива медицинските разноски при разболяване или инцидент, възможно е добавяне и на допълнителни покрития като загуба на багаж, отмяна на полет, кражба на багаж и документи и др. На практика една такава застраховка може да ви спаси ваканцията от провал и да ви спести много разходи. За територията на България също се предлагат подобни застраховки за медицински разноски.

Защо ни е застраховка при пътуване в България, при положение че повечето хора са здравноосигурени и имат право на безплатна медицинска помощ по здравна каса?

– Често и аз това се чудя, но за съжаление административната система е доста тромава и все повече хора предпочитат допълнителна застраховка, отколкото да разчитат изцяло на здравната каса. Например, по закон всеки здравноосигурен, при престой извън населеното си място до 1 месец, има право да получи помощ по здравна каса при всеки общопрактикуващ лекар при представяне на здравната си книжка. Но на практика много хора, включително наши клиенти, споделят, че не навсякъде са приети и се налага да ходят в спешното отделение, откъдето не могат да ги върнат. Или да си платят прегледа, който струва 25-30 лв, а някъде и повече. Друг е проблемът с морските и планинските курорти, където често има един или два медицински пункта, които не работят с НЗОК. Така туристите са на практика принудени да плащат космически суми за консултация, която може да продължи едва няколко минути. Затова и все повече хора прибягват до застраховка, дори да пътуват само за 2-3 дни и то на 100-200 км от дома си.

Каква застраховка може да ни спести подобни неуредици в България?

– Най-сигурният и удобен начин е традиционната здравна застраховка. В повечето случаи тя се сключва от фирмите за техните служители, но има и варианти за индивидуален или семеен пакет.

Здравната застраховка елиминира нуждата от ходене до личен лекар за направления при здравословен проблем и за застрахователя няма никакво значение вие в кой град се намирате в момента на събитието, за да ви бъде осигурена помощ по най-бързия начин.

Застрахователните компании работят със стотици здравни заведения и частни кабинети и ще ви пренасочат към най-близкия свободен лекар, в най-кратък срок след като им се обадите. В допълнение, при нужда от хоспитализация постоянният ви адрес също няма значение, а ви се спестяват и доста проблеми с документацията. Ако нямате здравна застраховка, може да попитате и за временна туристическа застраховка за територията на България. Там, обаче, покритията може да са ограничени. За да сте сигурни, най-добре е да се свържете със застрахователен брокер, да му изложите нуждите си и той да прецени какъв продукт на коя компания да ви предложи, тъй като този тип застраховки често се различават една от друга.

Колко струват застраховките, за които ни разказвате?

– Традиционната здравна застраховка излиза

между 20 и 60 лв на месец. Варира толкова много, защото зависи не само от избраните покрития, но и от това колко души се застраховат едновременно.

Така, например, най-конкурентни са цените при групови корпоративни полици, а за индивидуалните е малко по-трудно да се изготви изгодна оферта. Съветът ми е – ако ви предлагат здравна застраховка от фирмата, в която работите, възползвайте се – корпоративните полици са наистина много изгодни, а почти няма потребител, който да не се е възползвал от застраховката си поне 1-2 пъти в годината.

Покриват ли здравните застраховки бременност и раждане?

– Покриват, но обикновено има период на изчакване с цел да се избегнат злоупотреби, той обикновено е 9 месеца от сключването на застраховката. Не е прието да се застраховат лица, които вече са бременни или болни, с цел да им бъдат покрити разходите за раждането или лечението. Все пак,

смисълът на застраховането е да ни пази от рискове, а не от вече случили се събития.

Искам да отбележа, че не липсват опити за злоупотреби, но повечето от тях се разкриват.

А покриват ли здравните застраховки и критични болести, като инфаркт, рак и подобни наистина сериозни заболявания?

– Обикновените здравни застраховки покриват нужните прегледи и лечение, но до определен лимит. След изчерпване на лимита, който може да бъде 2-3-5000 лв или друга сума, застраховката се прекратява.

Рискът от подобни критични болести се покрива най-добре със специализираните застраховки Критични болести,

които се предлагат вече от няколко компании. Те покриват разходи до 2 милиона лева и лечение в най-добрите болници по света. Въпреки че изходът на някои заболявания не зависи нито от парите, нито от положените усилия, осигуреното финансово покритие може сериозно да увеличи шансовете за благоприятен изход. Това е така, защото не се налага да губите време като търсите спонсориране от близки и познати, или пък чрез дарителски кампании. Знаете, че времето за реакция винаги е от значение, когато се разболеете – независимо дали става въпрос за грип или рак. Зная, че никой не иска да мисли за подобни неща и всеки се надява да не му се случат, но това не помага за избягването на злощастните събития. Затова е по-добре за мислим за това, да говорим, да бъдем отговорни. Знаете ли каква е цената на такава застраховка – около 30-40 лв на месец за човек на средна възраст, което прави по горе-долу 1 лв на ден. Даваме ги за много други неща, като за кафе, цигари, вредни храни и какво ли още не, но никога не се замисляме какво ще стане, ако утре се разболеем тежко.

Много малко се говори за застраховките „Живот“ и сякаш никой не се интересува от тях – те отживелица ли са вече?

– Напротив, те изобщо не са отживелица. Истината е, че този тип застрахователни продукти се променят непрекъснато, за да отговорят на текущите нужди на пазара и предизвикателства. Но наистина малко се говори за тях, защото много хора са с предубеждения. Преди 15-20 години застраховките живот представляваха основно инвестиционни планове, които натрупват определена сума в продължение на години и след 10-15-20 години тя се изплаща, или пък при смърт на застрахования. Но големият недостатък бе, че за тези години инфлацията и други фактори често превръщаха натрупаната сума в нищожна. А потребителите се чувстваха излъгани и ощетени. Затова и много хора са с лошо мнение за застраховките живот. В последните години тези продукти много се промениха, като в момента най-актуални са комбинираните продукти с рискова застраховка „Живот“, покрития за медицински разходи, а може да се добави и инвестиционен план при желание. Така на практика, в една застраховка можете да получите всички основни покрития, които са ви нужни да живеете спокойно и да осигурите спокойно бъдеще на семейството си, ако нещо ви се случи.

Изброихте толкова много видове застраховки, всяка от тях полезна за определен случай. Но едва ли много хора могат да си позволят да сключат всички. Вие коя от всички тях смятате за най-важна и най-полезна за хората?

– Най-голям резултат във всекидневието ни се вижда от здравната застраховка, която спестява наистина много нерви и излишни разходи на време и пари. За съжаление, на всеки се налага да посети лекар поне веднъж в годината за някакъв проблем, а на повечето хора и по-често. Голямото предимство, което тези застраховки дават – бързия и лесен достъп до необходимия специалист, е на практика неизчислимо в пари. Никой не може да знае колко ще му струва, ако забави посещението при лекаря с 1 ден или ако отиде 1 ден по-рано. Затова препоръчвам на всички, които имат възможност, да сключат здравна застраховка. Второто нещо, което силно препоръчвам, е застраховка Критични болести. Тя не е свързана с корпоративни оферти и всеки може да отиде при брокер или застраховател и да я сключи, като цената се определя от възрастта и здравословното състояние на застрахования. До някаква степен всяка от тези застраховки може да ви спаси живота, затова поставям застраховката Живот на трето място. Тя осигурява обезщетение при трагичен сценарий, но нали всички ние се опитваме да го избегнем, на първо място?

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Стефан Стаматов на

    Грамотно интервю, достъпно поднесена информация. Много ми харесаха някои фрази. Ще се отнеса с лично мнение към класирането на Застраховката Живот на трето място. Защо е необходимо да имаме преди всичко този продукт? Нима нашето финансово здраве и благополучието на нашето семейство не са на първо място? Гарантирайки своето бъдеще ние се грижим и за своето здраве. Неусетно натрупвайки капитал ние сме защитени и от рискове. Има спестовни програми с покритие за тежки заболявания като част от покритията важат и за децата на клиента. Определено са бъдещето на финансовото планиране. Добри са и споменатите продукти за лечение в чужбина при водещи специалисти. Продуктът е уникален защото решава всички най важни въпроси у един човек с подобна диагноза:Второ лекарско мнение. Препоръка към водещо заведение в Европа или САЩ. Обезпечение за всички разходи до 2 млн.евро. Финанаовата грамотност така или иначе расте. Успех на всички с ограмотяването.

Коментирай в Delo.bg