Георги Тошев изгубен в превода: Поисках black cat, вместо blanket в самолета

0

Георги Тошев е представител на новото течение в документалната телевизионна журналистика. Срещите му със световноизвестни личности от всички сфери на изкуството – литературата, музиката, киното, театъра, го превръщат в посланик на доброто. Естеството на неговата работа предполага десетки полети със самолети по целия свят всяка година, за да се срещне с признати българи и легендарни обществени фигури, чиито истории да разкаже на телевизионната аудитория у нас. За читателите на delo.bg Георги Тошев отдели от ценното си време и сподели две от най-интересните си случки високо в небето!

полети със самолет на Георги Тошев

сн. Фелия Барух

Първият ми полет беше прегаряне. През 80-те години да напуснеш родината със самолет си беше истинско преживяване. Благодарение на семейството ми, бях пътувал още от малък в почти всички държави от бившия Варшавски договор. Придвижвахме се най-често с влак – бавно, но сигурно удоволствие да преминем границата, да видя нови места и хора.

Но ето, че съм вече на 15 години, когато очаквам първия ми полет. Не спя почти една седмица от вълнение. Странно чувство на страх и превъзбуда от предстоящото преживяване. В кварталното кино дават филма “Има ли пилот в самолета”. За приятелите ми е смешен, за мен – не знам…

Наистина не знам да се смея ли или да плача от видяното на екрана. Аз съм в очакване на едно от най-важните събития в живота ми тогава – първия полет. И всякакви истории за катастрофи (дори и с добър край) ме напрягат.

Денят на излитането. За едно социалистическо семейство това си е ритуал, подобен на сватба или погребение. Станали сме рано, багажът се проверява няколко пъти. Ритуална закуска – цялото семейство е на масата – нищо, че излитаме само аз и майка ми. Усещане за дълга и драматична раздяла със сестра ми и баща ми. Мълчим около масата, докато закусваме. Разбира се, че не съм спал. Вълнувам се. На летището раздялата е като по филмите – дълго сбогуване. Сестра ми пусна една сълза.

 

Самолетът – стори ми се огромен, луксозен, пълен с хора, по-интересен от кораб. Стюардесите – най-красивите жени, които съм срещал до момента (не се броят актрисите и певиците, които харесвам). Мирише на хубаво, нищо, че по това време на определени места в самолетите се пушеше. Има и храна! И шоколад! Прочутите шоколадчета на “Балкан”, които бяха най-вкусните на света.

Излитаме. Самолетът набира скорост по пистата. Майка ми и другите пътници са превъзбудени. Някои открито се страхуват. Мама взема валериан. Вълнува ли се, страх ли я е – не мога да разбера… Усмихва ми се любезно и непрекъснато проверява дали съм стегнат с колана добре.

Унася ме. Заспивам. Едноседмичната ми подготовка за първия ми полет ми изиграва лоша шега – заспах. Нищо не помня. Събудили са ме в Берлин, а майка ми сигурно е била най-щастливата на света, защото е имала време за себе си.

полети със самолет на Георги Тошев

От тогава обичам да летя. Самолетът е моето превозно средство. И независимо дали ще летя до Варна или Бургас, когато машината набира скорост и се вдига нагоре, инстинктивно заспивам.

Самолетът е “моето” място, където няма телефон, няма излишни разговори. Истинска почивка.

полети със самолет на Георги ТошевИ още една история. Смешна. Вече съм студент. Не знам много добре английски. Летя с приятели за Испания. Шумна компания, много смях. Излитаме. Юли е. Студ на борда. Някой посягат към бордните одеяла. Не се сещам как е одеяло на английски. Ослушвам се, но край мен все испанци с “перфектен английски”. Решавам да си поискам одеяло от стюардесата:

– ”Excuse me, one black cat, please!”
– “Pardon?!” –

изумено ме поглежда тя. Аз настойчиво:

“One black cat!”

Този път любезната до момента дама ме гледа неразбиращо: ”Black cat!?”
За да разведря обстановката, изигравам с жестове как ми е студено и искам да се загърна с “black cat”. Чак сега на нея ѝ „светва“, че моят английски е кръстоска между български и нигерийски и че всъщност аз просто съм имал нужда от blanket (одеяло).

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg