Създадоха изкуствена утроба за недоносени бебета

0

Пластмасова утроба (на снимката) бе конструирана от учени във Филаделфия. Новото изобретение гарантирано ще осигурява оцеляване на недоносени бебета.

недоносени бебета

Разработката е дело на научен колектив, чийто ръководител е д-р Алън Флейк (на снимката). Иновативното устройство е било успешно тествано върху агнешки зародиши, които съответстват на 23-та гестационна седмица при човека. Самите ембриони успели безпроблемно да развият органите си в този критичен период, поставени в портативния инкубатор.

недоносени бебета

До три, максимум пет години ще е готова за използване и при хората новата изкуствена утроба. Според специалистите,

изобретението не е предназначено да постави край на бременността, а ще помага на недоносени бебета да се развиват в съвсем безопасна среда.

недоносени бебета„Извънматочният уред“, за разлика от познатите инкубатори, имитира 1: 1 условията в утробата на майката. Ембрионът е заобиколен с близка по състав течност до амиотичната. Именно това му позволява да диша и чрез пъпната връв. Изобретението улеснява поддържането на стерилна среда.

1:3 – такава е вероятността за оцеляване на бебетата, които са родени недоносени в 23-та гестационна седмица. Точно на тях ще помогне авангардната разработка на д-р Флейк и колегите му. Пластмасовата утроба ще е медиаторът между майчината утроба и външния свят.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg