17% от българите никога не са чели книга

0

До 24 май 2015 г. в пространствата на НДК се провежда традиционният „Пролетен панаир на книгата“. Той е част от литературната програма на ХХ „Салон на изкуствата“. Базарът е и темата на разговора ни с Веселин Тодоров – председател на Асоциация „Българска книга“.

Веселин Тодоров, книга– Г-н Тодоров, с какво се отличава тазгодишният панаир на книгата?

– Този Пролетен базар е най-големият откакто се провеждат такива събития през месец май. Заети са всички търговски площи от партера до третия етаж на НДК. Рекорден е броят на участниците – точно 100 и всички са български издатели. Изложени са около 40 000 различни заглавия, най-вече нови и премиерни книги на българските издателства. Съпътстваща културна програма включва около 60 събития, най-вече премиери на книги. Участват над 50 български писатели.

– Какъв е акцентът?

– Фокус са българските писатели. Участват почти всички звезди на съвременни роман и разказ. Само някои от имената са Георги Мишев, Иво Сиромахов, Деян Енев, Калин Терзийски, Михаил Вешим. Сред чуждестранните гости са двама от най-новите носители на Европейската литературна награда.

– От каква литература се интересуват най-често посетителите на панаира?

– Интересите на посетителите са аналогични на това, от което се интересуват клиентите на книжарниците в цялата страна. Предимството на Панаира е възможността повечето книги да се купят с отстъпка от 20 %, а за много заглавия и над 50 %. Трайна тенденция е намаляването на интереса към нехудожествената литература и фокусиране върху съвременната художествена литература, най-вече към романа. Разбира се бестселъри има във всички области.

книга– Чете ли българинът?

– Хубавото е, че спря спадът на интереса към четенето, който наблюдавахме през 90-те години. Като цяло има ръст в продажбите на книги, но той е твърде малък, от порядъка на 4-5 % на годишна база. За съжаление около 17 % от българите не са чели никога книга. Около половината не са купували книги през последната година. Добра новина е, че поне това положение се осъзнава и все повече са тези, които са неудовлетворени от своите читателски практики. Надявам се тази неудовлетвореност да прерасне в засилване на интереса към четенето и повишаване на покупките на книги.

– Наблюдава ли се засилване на интереса към съвременната българска литература или читателите предпочитат вече утвърдени автори?

– Да, категорично. Вълната от преводни чужди автори, която ни заля преди четвърт век, беше логична и очаквана. Все пак бяхме изпуснали поради цензурата много важни световни литературни събития през предхождащите 45 години. Сега, като че ли се понаситихме на западната и най-вече на англоезичната литература и идва нормалното връщане към българската литература. Вече има утвърдени звезди, чиито нови романи се чакат с нетърпение. Само няколко имена – Иво Сиромахов, Георги Господинов, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Людмила Филипова, Алек Попов, Мирослав Пенков, Милен Русков. Техните книги винаги попадат в класацията на най-продаваните книги в България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg