Футболът и изборите

0

С наближаването на местните избори се наблюдава нещо много интересно – все повече се спекулира с това кой футболен отбор с коя политическа партия е замесен. Говори се за скрити собственици, за партийни пари в клубовете, дори за това как определени партии притежават дадени отбори. Нашата история помни една такава дълголетна симбиоза между БКП и ЦСКА.

Тогава се е приемало за нещо нормално – държавата има партия, партията има армия, а армията има клуб- точно, кратко и ясно. Не искам да споменавам за начините, по които определени футболисти са идвали да играят за ЦСКА, защото е грозно да намесваме вече починали хора.

В наши дни отново се прокрадва мисълта, че има силно влияние на партии в някои от клубовете ни. От дълги години се знае, че държавата НЕ дава пари за спорт, че спортът вече не е държавна политика, което е грешно. Тук става въпрос чисто за здравето на нацията. На едно от първите места сме по затлъстяване в света. Все повече деца са с наднормено тегло. Когато държавата не дава пари, се намират други собственици, които малко или много са свързани с една или друга партия. Тук вече идва интересната част. Да речем, че отбор от „А“ група има за собственик човек, който е близък до партията Х. Собственикът налива някакви пари в отбора, помага за издържането на клуба, но не може да извлече възвращаемост на вложените пари. Трябва да печели по някакъв начин от този клуб, все пак никой не правиш нищо даром. Събира един ден футболистите и целия персонал на клуба и им заявява, че на местните избори трябва да подкрепят партията Х, иначе кранчето ще секне. Никой не желае да загуби работата си, все пак се изхранва с нея, и отива да гласува за партията Х. В същата схема все по-често са въвлечени и фен клубовете на определения отбор.

За да спрем тази порочна практика – редно е спортът отново да бъде държавна политика! Така ще има по-здрава нация и по-малко работа за разследващите органи по време на изборите!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg