Дамите, които могат да претендират за поста президент на САЩ през 2020 година

1

Въпреки усилията на демократа Хилари Клинтън, която можеше да стане първата жена президент на Съединените американски щати, изборите бяха спечелени от републиканеца Доналд Тръмп. Преднината на бившия държавен секретар пред съперника му с повече от 200 000 гласа обаче показва, че САЩ са готови да изберат първата жена президент.

Според анкета на CNN/ORC, проведена през март, осем от всеки десет американци вярват, че страната е готова за първото нежно управление в историята си.  Напредъкът към равенство между двата пола може да се види в целия политически спектър във Вашингтон.

Кандидатурите за участие в следващите президентски избори в САЩ ще бъдат обявени през лятото на 2019 година, още сега обаче няколко видни жени вече могат да се причислят към потенциалните претенденти.

Хилари Клинтън

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Клинтън натрупа значителен опит по време на мандата си като първа дама, нюйоркски сенатор, държавен секретар и накрая, първата жена, получила номинация за кандидат за президент на САЩ. Ако Хилари реши да се кандидатира през 2020 година, тогава тя ще бъде на 73 години.

Но трябва да има едно на ум. Според проучване на ABC News, 59% от американците не вярват, че Клинтън е честна и заслужаваща доверие, така че бившият държавен секретар ще трябва да поработи, за да подобри шансовете си в бъдещите избори.

Камала Харис

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Харис ще стане четвъртата жена афроамериканка в Сената на САЩ, където ще представлява демократите от  щата Калифорния. Тя вече е първата жена, първата афроамериканка и първата от азиатски произход, която успя да заеме позицията главен прокурор на щата Калифорния.

„Аз смятам да се боря. Имам намерение да се боря със скептиците, които казват, че промяната на климата не съществува. Дойде време да запретнем ръкави и да се борим за това, което сме“ –

написа Харис в Tуитър след обявяването на изборните резултати.

Мишел Обама

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Сегашната първа дама на САЩ направи много емоционални изказвания на Националната демократична конвенция и по време на предизборната кампания. Независимо от факта, че съпругът й, настоящият американски президент Барак Обама, изключва възможността за номиниране на Мишел, скоро след поражението на Клинтън в Tуитър започнаха активно да се появяват съобщения с хаштаг #Michelle2020. А призивът е ясен – първата дама да се кандидатира за изборите през 2020 година.

Кирстен Джилибранд

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Демократът Кирстен Джилибранд заема поста младши сенатор от щата Ню Йорк, принадлежал на Клинтън, преди тя да стане държавен секретар на САЩ през 2009 година. Джилибранд дава правни консултации на жените в политиката и защищава членовете на сексуалните малцинства. Известна е с това, че се е занимавала с дела за сексуално насилие в  университетските кампуси и в армията. През 2014 година тя заявява пред списание Таймс, че „един ден“ може би ще се включи в надпреварата за президентския пост, но посочва Клинтън като първата жена, бъдещ президент на САЩ.

Елизабет Уорън

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Сенаторът от щата Масачузетс и демократ Елизабет Уорън придоби популярност в американското общество благодарение на това, че допринесе за създаването на Бюрото за финансова защита на потребителите по време на икономическа криза. През 2015 година тя заяви, че не възнамерява да се бори за президентския пост. Трябва да се отбележи, че през 2020 година тя ще бъде на 71-годишна възраст.

Карли Фиорина

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Друг вероятен кандидат за президент, републиканката Карли Фиорина. Тя вече се кандидатира за поста държавен глава на последните избори, но се оттегли след провала в „Супер вторника“ на 10 февруари. Надпреварата за Белия дом съвсем не й е чужда. Тя беше съветник в изборния щаб на републиканеца Джон Маккейн през 2008 година.

Ники Хейли

дами, които ще са кандидати за президент на САЩ през 2020 г.

Републиканският губернатор на щата Южна Каролина Ники Хейли е известна в американското общество с това, че подписа закон за премахване на флага на Конфедерацията на американските щати, който за много американци символизира робството. Името й също се споменава сред тези на потенциалните кандидатки за поста президент на САЩ през 2020 година. Но тъй като дотогава има доста време, списъкът с женски имена може да нарасне или да се измени неимоверно. Очакванията обаче са, че сред най-сериозните претенденти отново ще застане поне една силна жена.

източник: RIA.RU

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. ГЕНАДИЙ на

    ПРОСТО ДУМИТЕ СА ИЗЛИШНИ. ЩЕ СПАЗЯ РЕЦЕПТИТЕ, МАКАР ЧЕ НЯМАМ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ С ТЕГЛО И ЗДРАВЕ, НО ЗА ТИБЕТСКАТА РЕЦЕПТА СЪМ ЧУВАЛ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ МОЖЕ БИ! БЛАГОДАРЯ ЗА ВСИЧКО!

Коментирай в Delo.bg