Зелените релси на моята София

0

Исторически момент е поставянето на тревната настилка около релсите на единствената трамвайна линия в България. Там, където започна всичко, днес стартира революция, от чакъл и бетон към тревна площ. В България преди една-две години се даде глас за зелените релси от граждани, които бяха взели идеята от големи европейски градове като Прага, Виена, Щутгарт, Барселона, Страсбург, Белград и други. Тогава идеята им звучеше просто като една утопия, една недостижима мечта.

„Какво си мислиха те? Че ще успеят, че ще принудят институциите да направят тази крачка? Кои сте Вие, нали не си мислите, че в България това е възможно?“,

такива бяха част от въпросите на някои от вечните хейтъри, а и откровени песимисти. Днес, тези въпроси биха получили само една самодоволна усмивка, нищо повече. Хората, които започнаха инициативата имаха гражданска позиция, ясна цел и план за осъществяването ѝ. Заради това Столична община се погрижи да изпълни искането им.

зелени релси, трамвай, София

Какво е това? Някакъв лукс ли е, прищявка ли е? Всъщност, това е красота, защото природата е красота. Столицата ни има изключително богата история, която може да привлече туристи, има прекрасна архитектура, изумителна природа като в момента мога да визирам Витоша, до която може да се стигне именно с трамвай N 5. Колко столици имат планина в непосредствена близост до града? Според мен, това е стратегически план от страна на общината – само стъпка за подобряване на комфорта ни. Дано качеството да е добро, дано са помислили, че тревата е жива, а не е изкуствена. Ще е красиво, ако го пазим!

Аз лично съм радетел за това да видя всички възможни линии зелени. Това би била една много добра стъпка към по-голямата чистота в столицата. Всички трябва да се съгласят, че колкото по-красиво става, толкова по-малко боклуци виждаме. Нека инициативата да продължава и хората да настояват за още повече комфорт, защото само настоятелните и постоянните успяват да постигнат целите си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg