We can do it, а Вие?

0

We can do it или „Ние можем да го направим“ е организирана група от млади хора на възраст между 15 и 20 години, които отделят от своите джобни пари и организират дарителски акции по улиците на София. В началото организацията е била от няколко души, но вече хората в нея наброяват почти 30. Целта е да се разраства и разраства, и освен работа вече да се дава и работа, дом, бъдеще на изгубилите всичко бездомни хора в столицата. Перспективно гледат младите, като се надяват да срещнат подкрепа у младежите в другите български градове и да се създаде мрежа от дарителски групи в цялата страна.

Когато се срещнах с тези млади и усмихнати хора, разбрах, че те са като всички останали, но просто имат отворени сърца и златни души. Едни ходещи ангели, които дават от джоба си, от изкараното в летните дни, за да нахранят бедните и нуждаещите се. Ангели-хранители и градски пазители са тези младежи, които дават от себе си, от времето си и от деня си, за да дарят на други седмица.

Организацията им набира сила, бездомните вече ги разпознават, защото акциите не са една и две, нахранили са повече от 40 човека, с някой от тях вече има приказка, на една жена помагат с работа, на друг с приятелство, на трети с дреха, на останалите със сърце и любов. Това е да помагаш днес в България. Помагат, тези които имат сърца, а не тези които имат пари.

На 9 август, излязох с тях, за да обиколим столицата с пълни торбички от супермаркета. 40 лева могат да дадат живот за два дни на 10 човека, това знаете ли го? Напазарувахме, а от там се отправихме към ключовите места в столицата, обикаляхме центъра, където по пейките живеят хората без бъдеще.

Докато давахме храната на хората се заговаряхме с тях. Опитвахме се да разберем техните истории, задавахме им един въпрос, а те разказваха своята история, без да престанат със сълзи на очи, а гласът им звучеше, сякаш от сърцето капе кръв. Едната жена, работила 38 години, две години не й стигат, за да се пенсионира, друга била „опарена“ от служител на реда, на който предписала своя дом, а той я изгонил. Млад мъж на 44, вече отказал се от живота, каза, че била запалена къщата му, животът му и останал сам навън.

Всички те имат една обща съдба, която никой не знае каква е. Падне ли сняг… можеш ли да живееш навън при минусови температури? Младежите от „We can do it“, се надяват да срещнат подкрепа от още техни връстници и по-големи хора със сърца.

We can do it, инициатива, бедни българи, младежи купуват храна

Когато продължавахме да вървим из столицата, ние всички видяхме как един от тези, на които давахме храна – на всяка следваща опаковка той вдигаше мустака си с усмивката все по-нагоре и по-нагоре. Очите му се пълниха със сълзи, нямаше думи и просто не изпускаше от поглед храната, която му даваха абсолютно непознати. Човек, който може да има бъдеще – млад, здрав и прав, а изпаднал в немилост. „Хъш да си в собствената си родина, това е по-тежко от всичко друго“, каза един от бездомните.

We can do it, инициатива, бедни българи, младежи купуват храна

Читателю, очаквай в следващите дни, седмици и месеци, да прочетеш още статии за бездомните в столицата, очаквай, да те запозная с някой от техните истории, с дейността на „Ние можем да го направим“ и бъдещето на хъшовете по улиците на София. Очаквай да намаляват хората, спещи по пейките и тротоарите, защото ние, младите ще им намерим дом и работа. Изостри сетивата си и виж усмивките на тези, на които е протегната ръка. Ако искате и Вие да се присъедините, просто посетете страницата на We can do it във фейсбук!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg