За инвеститорите във Vivacom Цветан Василев бил „само продавач“

0

Подозрителните предприемачи русофили не са убедителни в независимостта си – че имат над €0,9 млрд. за сделката, без да са хора на КТБ и Кремъл 

Зад основните играчи при сделката за Vivacom (Българската телекомуникационна компания / БТК с търговско име „Виваком“) не стоял нито бившият собственик Цветан Василев или поставени лица – избягалият банкер не бил партньор, а продавач. В това се опита да увери медиите изнервилият се председател на Управителния съвет на LIC33 (спорния инвеститор във Виваком, Дунарит, First Digital, GARB, NURTS и AviNams) Пиер Луврие, цитиран от агенция БГНЕС.

Съдружниците в LIC 33 освен Пиер Луврие са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, френският генерал Бертран Кавалие, и някой си Жан Жакобе с дипломи от университети в Лозана и САЩ – всички те говорят руски и са работили с Русия. Твърдят, че поемали бизнеса „лично“ от бившия мажоритарен акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) с цел да преструктурират активите, да платят дълговете и да реинвестират:

„Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост“.

Луврие твърди, че ще превърнат тези фирми не само в български, но и в лидери на ЕС:

„От предишния акционер сме получили небанкови активи – от Виваком поемаме 43%. След законови одобрения, следващата е НУРТС – поемаме й задълженията, на двете фирми от военната индустрия, на тази за пийпълметрия и на още една високотехнологична компания“.

Нямали намерение да намаляват разходи или да съкращават персонал в БТК и др, фирми:

„Искаме да купим и да ги задържим, да инвестираме печалбите и да наемем нови хора“.

Щели да спазват „абсолютно всички ангажименти и законови правила и разпоредби“ и да преизчислят дълговете на БТК.

„Ще разговаряме с КТБ и с акционери – да знаят, че стратегията ни е ясна, правната структура е адекватна и ще има пълна прозрачност. Обсъждаме го с кредиторите, разбираме по новия закон ще се назначи нов синдик, да сме сигурни, че ще преценим стойността на задълженията“.

Екипът им щял да защитава и „интересите на българските данъкоплатци“:

„Нашата цел е не само финансовата стабилизация, но щом я постигнем, ще се заемем с реинвестирането. Не сме тук за два месеца, планираме да вървим напред“.

Те бяха също така принудени да отговорят на острия журналистически въпрос – от кого са придобили тези фирми и дали не са подставени лица на Цв. Василев. Луврие призна, че ги купили от банкера:

„Да, имаме сделка с г-н Василев и собствеността е изяснена от адвокатите ни. Не работим с него, а само му закупихме дялове“

Брус Бауер отговори, че при сделката действали „абсолютно самостоятелно“.

„Инвеститорите са тук пред вас, няма други споразумения, това са. Искаме служителите да останат на работа. Няма нищо скрито – продавачът не участва в сделката, а ни предава активите“.

Новите собственици изразиха надежда за пълноценна работа с българското правителство, когато последва въпрос за изказването на вицепремиера Томислав Дончев пред БНР, че:

„След случилото се с КТБ, държавата е в съвсем друга роля – след изплащането на гарантираните депозити, има правно и морално основание да счита, че голяма част от активите би следвало да се използва за удовлетворяване на направените разходи“.

Пиер Луврие вместо да се подмаже на управляващите, задочно влезе в битка с кабинета „Борисов“, което не е проверило инвеститорите по-щателно, от медиите, макар и да заплашва с това.

„Нямаме пълна представа за задълженията на КТБ. Но в ЕС частната собственост е гарантирана и ще бъдат покрити – правителството трябва да бъде спокойно, че ще платим в пълен размер“.

Луврие все пак се поправи, че били в България с цел да сътрудничат с властите, които готвят проверка.

„Правителството ще ни е партньор, работили сме с много международни банки и ако тази сделка ще върви добре на 100% ще заплатим всички задължения“.

Повече от това – смятали, че сделката била „един подарък за правителството“.

„Корпоративните субекти, на които ще изплатим 900-те млн. са КТБ и др. банки, а на продавача сме платили 1 евро – макар цената и да е твърде висока“.

Инвеститорите твърдят, че са независими и специализирали „в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании“ и имали „опит в развиващите се пазари и в Източна Европа“. Но съмненията в медиите стават все по-адекватни на мъглявостта на новодошлите „инвеститори“ – сайтът за разследващата журналистика Биволъ ги свързва не само със самия Цветан Василев, но и с олигарха Виктор Малофеев, близък до президента на РФ Владимир Путин.

Още един от тайнствените инвеститори според пък е гражданин на Франция с руско име, регистрирал се по адреса на резиденцията на посланика в София на ул. Оборище. Както е известно, един от съакционерите в БТК беше Внешторгбанк (ВТБ) на Русия – смятаната за банката на Путин и ФСБ през своя VTB Capital и представляващия ги в България ексминистър на финансите на НДСВ Милен Велчев, а те за съакционер „чужди“ хора няма как да допуснат. Вестник „Преса“ пък споменава връзката на украинския съакционер в LIC33 с донецките сепаратисти.

Откъде имат около 1 млрд. евро плюс пари за инвестиции обаче остава като че ли най-важният въпрос – дали става дума за кредит от самия Цветан Василев или пък от партньорската му ВТБ не става ясно. Но очевидно е, че няма как да е случайна забележката на в. „Капитал“ за странното им поведение на брифинга – изданието пише, че Пиер Луврие бил изключително изнервен от въпросите на медиите дали с неговите съдружници са реални собственици на „Виваком“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg