Химикали в храната разболяват децата от аутизъм

0

Плашеща тенденция констатира медицината – броят на новородените с аутизъм нараства, а прогнозите са, че заболяването ще достигне наистина стряскащи размери, основно в САЩ.

Данни от проучване, направено наскоро показват, че всъщност новите торове, които се използват в селското стопанство, съчетани с нарастващата употреба на хербициди, дават много негативен резултат – увеличение на аутизма сред новородените. Според проучването, само след десет години такава диагноза ще има всяко второ дете в САЩ.

Проучването е дело на Техническия университет в Масачузетс, САЩ и наистина е сряскащо. Друго изследване, което е направено в Германия също показва неприятна тенденция. Един от най-масово използваните хербициди в Европа, който се използва за борба с плевелите се нарича глифосат. Оказва се, че той присъства в човешкото тяло и се натрупва в телесните течности като например урината или майчиното мляко.

аутизъм, храниНезависима лаборатория в Германия е провела изследване, в което са участвали хора от 18 различни нации. Резултатите от него показват, че следи от въпросния химикал глифосат, има в пробите на хората от всички държави. Според данните от американското проучване, този химикал е десет пъти повече при жителите на САЩ, отколкото при европейците.  Доказано е също, че веществото се съдържа и в кърмата на американките, които имат малки деца. Резултатите от проведените проучвания показват и пряката връзка на глифосата с аутизма.

Специални биомаркери установени при деца аутисти, показват прекалено високо ниво на глифосат в техните организми. Тези последни проучвания, съвсем естествено предизвикаха сериозни опасения за безопасността на този химикал, по-специално по отношение на влиянието му върху човешкото здраве. Безопасността глифосат е обект на внимание в Европейския съюз от няколко години. Планираше се неговата безопасност да бъде преоценена през 2012 г., но прегледът беше отложен за настоящата 2015 година.

аутизъм, храниПо отношение на аутизма, статистиката от 1975 година показва, че броят на децата с това заболяване в САЩ е бил 1 на 5000. Интензивната употреба в селското стопанство на химическия тор Roundup на Монсанто, започва в началото на 90-те години. Този тор е на основата именно на хербицида глифосат. Години по-късно, през 2010 г., статистическите данни по отношение на болните от аутизъм деца, рязко са се променили – тази диагноза има всяко 88-мо дете. Само след две години, броят им е нарастнал още повече – всяко 68-мо дете има тази диагноза.

С тези темпове, според учените от Техническия университет в Масачузетс, през 2025 г. е твърде възможно всяко второ американче да страда от аутизъм. В България точни данни за децата, които се раждат с това заболяване няма.  Според официалната статистика диагностицираните случаи са над 16 000, но най-вероятно реалният им брой е много по-голям.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg