Видовден – кой празнува и какво се прави на този летен празник

0

Всеки 15 юни честваме Видовден – празник, в който виновните получавт своето заслужено възмездие. На този ден наяве излизат всички сторени злини. Денят се почита в народния календар, за да се предпази реколтата от градушка.

Вида е образът на възмездието в народопсихологията. Именно тя отсява грешното от правото, а самият ден се възприема като олицетворение на Страшния съд. Във фолклора ни братя на Вида са двамата светци Елисей и Вартоломей.

Видовден

Народните вярвания донасят, че Вида провижда лошотиите, които братята ѝ са направили и ги наказва за свършените пакости през изтеклата година. В тази връзка природните летни бедствия, сред които е и градушката са като наказание свише за грях. От тук идва и фразата:

„Ще дойде Видовден“, което означава, че за провинилите се ще има възмездие.

Старите българи са вярвали, че винаги идва Видовден, дори и истината да се забави. Именно на 15 юни сметките между злосторниците и потърпевшите се уреждат. От там и изразът: „Господ забавя, но не забравя!“. На този ден е прието, че не се къщува, за да не бъдат разгневени светците градушкари.

Не подхващайте никаква работа в дома си на Видовден.

На Видовден е предназначен за нашето очно здраве – мият се очите срещу слепота. На днешния ден се изпълняват редица любовни гадания и магически практики от момите. С „видовденска“ вода се мият младите момичета, за да са красиви лицата им и да са буйни и хубави косите им. Една от познатите ритуални практики е момите да простират по оградите своите чаизи, за да ги видят ергените, комшиите и да се „огледа“ Слънцето в тях.

С култа към Слънцето е свързан Видовден. На този празник се става рано, за да видят изгрева. Поверието е, че това ще ги дари със здраве и ще ги направи весели през годината.

Сред имениците днес е и композиторът и автор на текста на песента „Гълъбо“ Вида Пиронкова:

Вида ПиронковаВида Пиронкова целувала земята на Летище София след 40 минути писъци и молитви на борда

Да почерпят още: Видо, Виден, Виделина, Видена, Видостин, Видослав, Видела.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg