Ангелите за малкия Васко може да сте Вие

0

Десетгодишният Васил Вълчанов е роден с рядкото заболяване имунен дефицит. Сега е настанен в клиника в Германия, където е придружен от майка си Веселина. Потърсихме лелята на детето Виляна Батинова, която е в София и се занимава с организацията на кампанията за набиране на средства за лечението на Васко.

Васко Вълчанов, имунен дефицит

Васко Вълчанов, 2013 г.

– Г-жо Батинова, какво е състоянието на малкия Васил?

– Васко е с вроден имунен дефицит, следствие от който има увреждане на белите дробове и хронична двигателна недостатъчност. В момента се намира в Германия, понеже първата сума, нужна за изследвания я имахме и в момента му правят изследвания. Чакаме лекарите да поставят лечение. В България докторите няма какво да направят, а просто го поддържат.

– Как разбрахте за проблема?

– Още докато беше бебе на 6 месеца когато го диагностицираха. Преживя 3 животозастрашаващи пневмонии, след всяка имаше торба с усложнения. Иначе диагностициран беше в Пловдив в клиниката, в която се наблюдаваше до последно преди да заминат. Преди две години казаха, че трябва да се консултираме навън, защото става по-зле. При имунния дефицит всяка една настинка преминава в бронхопневмония или нещо усложнено.

– Какво Ви казват лекарите в Германия?

– В момента правят изследвания, спрямо които ще дадат направления за лечение. Няколко клиники вече ни отказаха трансплантация на бял дроб и ние се насочихме към подобряването на имунния дефицит. След това ако се наложи и трансплантация на бял дроб, но има шанс и да не се стигне до там.

Васко Вълчанов, имунен дефицит

Васко Вълчанов, 2015 г. на кортизонова терапия

– Каква е сумата, която ви е необходима?

– На частно струва 500 000 евро в Германия.

– Получихте ли финансова подкрепа от някого?

– Водим се във Фонда за лечение на деца. Те разглеждат, обсъждат, но ние се заехме сами, защото миналия път чакахме 10 месеца за Виена. Това е изключително много време, а всеки ден може да е фатален за Васко.

– Продължава кампанията за набиране на средства за лечението на Васко. Какви инициативи се организират?

– Има няколко събития. В Пловдив на 28 юни ще се проведе фестивал на здравето. В София ще се проведе салса парти, концерт и опера за деца. Бих помолила всеки един човек с каквото може да помогне. Дали с финансова подкрепа или с разпространение. Благодарим на всички, които ни помагат и за реализирането на кампаниите за Васко.

Във фейсбук страницата може да научите още за заболяването му, както и да всички инициативи з събране на пари за лечението му –  Да помогнем на Васко

Дарителска сметка, на която се събират помощи за лечението му, е открита в Пощенска банка (Юробанк България АД):

BG95BPBI79244072711001 в лева

BG77BPBI79244472711001 в евро

BIC код: ВРВIBGSF, Титуляр: Васил Иванов Вълчанов

Васко Вълчанов, имунен дефицитПоздрави на Васко от Дюселдорф на всички добри хора.

Снощи ми разказа какви изследвания му правят и колко е огромна болницата. Колко се изморява докато стигне от паркинга до кабинетите за прегледи, но се държи и вярва, че скоро ще тича и ще е забравил за умората от ходенето. Разказа ми колко са внимателни всички когато го „бодат с игли“. „Сестричката гледа да не ме боде на кокал и да ми хване вена веднага, а ако ме заболи ми се извинява.

Имат помощта с превод и придвижване на три прекрасни момичета, които живеят в Дюселдорф и помагат безвъзмездно – Боряна, Йоана и Вероника. Благодарим им от сърце!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg