Стефан Филчев: Иван Вазов е актуален и днес

0

165 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов отбелязваме на днешния 9 юли. Кулминацията на тържествата е в къщата-музей на писателя в Сопот. По какъв начин отбелязват светлата годишнина разказва директорът на музея Стефан Филчев.

Стефан Филчев, Иван Вазов

Стефан Филчев, директор на къщата-музей на Иван Вазов в Сопот

Г-н Филчев как отбелязвате годишнината от рождението на Иван Вазов?

Започнахме още от началото на годината честванията, днес е кулминацията. Гостувахме в Чирпан, в Кипър, където изнасяхме открити уроци по родолюбие, както и в различни училища в страната. Тази седмица е най-наситена със събития. Родната къща на Вазов също има кръгла годишнина от възстановяването си и превръщането и в музей. Организирахме национален ученически конкурс „Вазовата България“, който постигна невероятен успех. В него се включиха много ученици от цялата страна. За нас беше важно да видим как децата виждат тази България през призмата на своето всекидневие, своето възпитание. Оказахме се изумени от резултатите.

Как виждат учениците България през тази призма?

Децата, които ние подценяваме, се оказаха невероятни. Успяха да направят паралел между миналото и настоящето. Видяхме изумителен брой творби в най-различни жанрове. Не зададохме никакви ограничителни параметри, дадохме пълна творческа свобода. Вчера на церемонията по награждаването се просълзихме от думите на децата. Те мечтаят за такава България, за каквато и Вазов е мечтал. За една държава, в която се цени умът, творчеството и интелигентността. И това децата го показват със своите творби. Пожелаха си този конкурс да стане традиция и ние ще направим всичко възможно това да стане. Вчера за мен беше малката кулминация на честванията. Днес започнахме с тържествен молебен в памет на достойния род Вазови. След това имаше традиционно „Детско утро“. Няма по-голямо щастие от това да виждаме в детските очи отражението на Вазовите блянове. Продължаваме със срещата с носителите на Вазовата награда, която ще започне след малко. Тази година носител е Владимир Зарев. Откриваме и възобновения дюкян на бащата на Вазов в неговия дом.

Иван ВазовС какво трябва да запомним Вазов в съзнанието си?

Ще ми се Вазов да продължава да бъде актуален, има с какво. Словата и посланията му са характерни с това, че той е улавял пулса на времето толкова точно, че в най-тежките и кризисни моменти от живота си, българите са търсили утеха и упование от него. Той продължава да бъде актуален. Бил е пророк, както и Дебелянов и други изявени автори. Упованието ми е в младите, нека да пренасяме идеалите на Вазов напред във времето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg