Непредвидимата приятност в платната на Мирослава Захариева

0

Пролетта и лятото са особено време за „консумация“ на изкуство. Напускаш галериите и театралните салони и тръгваш по сандали и тънки презрамки към арт пленерите и фестивалите под открито небе.

Или пък, както е в моя случай, решаваш да извършиш друго бягство – във виртуалното пространство, където да видиш как стоят нещата с живота онлайн на артистите. Имат ли сайтове? Пишат ли лични блогове? Оплетени ли са напълно в социалните мрежи или все пак ревностно отстояват свое индивидуално интернет пространство – място, където да имат смелостта да бъдат себе си – и в дните, в които едва удържат гениалността си, и в тези, в които не се харесват достатъчно.

Мирослава Захариева

Най-напред се впускам в щателен рисърч в сферата на визуалните изкуства. И внезапно сред купищата сайтове-каталози, онлайн магазини, галерии с репродукции, фототапети и платна, които да Ви се вържат на фотьойлите в хола, съзирам сайта на Мирослава Захариева

Напразно разчоплям до дъно съзнанието си – нямам спомен да съм се натъквала на нейна изложба в софийска галерия.

Мирослава ЗахариеваА би трябвало!

От екрана на компютъра ме гледат живопис, графики, пейзажи, портрети, нарисувани с такава прецизност на детайла, с такава наситеност на нюансите, с толкова истински отблясъци в морето, светлосенки върху хамбара и капчица кръв върху устните, че е повече от видимо – тези платна излизат от най- закътаната част на душата, там, където човек спокойно и подробно разполага себе си с всичките си цветове и колорити.

Една непредвидима приятност има в тези картини, която без колебание просто оставяш да ти се случи и да провокира куп ненакъдрени мисли и неамортизирани емоции.

 

Мирослава Захариева

Изглежда Мирослава Захариева е от онези талантливи млади хора, за които изкуството е начин на пребиваване в света. И някак странно в съзнанието ми изниква един стих на Иван Николов:

…Няма чисто изкуство,
щом светът е нечист…

А всъщност, потънала в платната на Мирослава Захариева, си мисля, че понякога дори и най-добрите поети грешат.

Мирослава Захариева
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg