София, Варна, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Кърджали и Велико Търново с кмет на първи тур

0

София, Велико Търново, Варна, Бургас и Стара Загора са сигурните градове, в които няма да има балотаж, защото техните кметове са избрани още на първи тур, според екзит пола на Института за социални изследвания и маркетинг MБMД.

В София Йорданка Фандъкова води с 54 на сто от гласовете.

Във Варна печели Иван Портних с 55 на сто от гласовете.

В БургасДимитър Николов – с 83 процента.

 

В Благоевград – Атанас Камбитов – с 54 на сто

В Стара Загора – Живко Тодоров печели 75 на сто.

Във Велико Търново – Даниел Панов – с 57 на сто от гласовете.

 

В Смолян – Николай Мелемов от ГЕРБ започва следващ мандат.

В Русе – Пламен Стоилов е новият стар кмет.

 

В Добрич – градоначалник е Детелина Николова.

В Кюстендил – Петър Паунов продължава да управлява града.

 

 

Избирателната активност е с около 8 пункта по-ниска от предишните избори. Това означава, че една голяма част от избирателите са разочаровани и са се отказали да гласуват.

В Пловдив на балотаж отиват досегашният градоначалник Иван Тотев и бившия кмет Славчо Атанасов, а в Шумен Любомир Христов от ГЕРБ и Иван Иванов от БСП. Във Видин на поправителен на 1 ноември ще се явят Росица Кирова от коалиция „Единни за промяна“, Огнян Ценков от ГЕРБ. В Кърджали с повече от половината гласове е досегашният градоначалник от ДПС Хасан Азис. И в Хасково няма победител на първи тур. Добри Беливанов от ГЕРБ е близо до 50%, а досегашният градоначалник Георги Иванов е с около 30 на сто от гласовете.

местни избори, кметове, референдумИзбирателната активност към 18.00 часа според Алфа рисърч и Галъп интернешънъл е 46,5 на сто за местния вот и 35% за референдума. В него малко над 70 процента са отговорили с ДА, а 27 на сто с НЕ на въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“. Тези резултати обаче остават без особено значение, защото референдумът ще бъде отчетен като неуспешен. Въпросът за електронното гласуване обаче ще влезе в Народното събрание, защото все пак 20% от имащите право на глас са участвали в референдума. Така, в крайна сметка, решението да има или не електронно гласуване, ще вземат депутатите.

референдум, кметове

На днешните избори се гласува в 265 общини, като за първи път избори се произведоха в най-новата община у нас – Сърница. Право на глас имаха 6 363 761 избиратели, в това число 523-ма граждани на страни от ЕС. За днешните избори бяха разкрити 12 314 секции. Общият брой на регистрираните кандидати за общински съветници и кметове беше 42 702. За кмет на община са регистрирани 1605 кандидати, за кмет на кметство – 10 072, за кмет на район – 696, за кандидатите за общински съветници – 35 771. В 50 секции в столичните райони „Триадица“, „Възраждане“ и „Средец“ имаше и машинно гласуване, като такова е гласуването само за общински съветници.

На тези избори за първи път вотът от такова гласуване ще се зачита наравно с хартиените бюлетини. На парламентарните избори през 2009 г. и 2014 г. има експериментално машинно гласуване, но тогава резултатите не бяха зачетени като валидни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg