Румен Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство

0

Пълното съдържание на речта на българския президент Румен Радев на връх Шипка, по повод 140 години от Освобождението на България:

Скъпи сънародници,

събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода – на руската и българската бойна слава.

Шипка е капитал от историческо достойнство, който хиляди доблестни мъже завещаха на нас, потомците и който ние не бива да пилеем.

През годините, в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, вие скрепявате историческата истина. Защото вие – млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната.

Към вас е моята човешка благодарност. Благодаря на негово светейшество Неофит, патриарх български и на негово светейшество Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия за съслужението и мъдрите думи и за християнския дух, който осмисля свободата и възвисява човека.

Християнският дух, в който саможертвата е пътят към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори врата на нашето национално освобождение.

Вечна признателност на войните на Царя Освободител. Да живее България!

Румен Радев

Преди речта на Румен Радев патриарх Неофит заяви:

„Този храм, от иконостаса и стените, на който ни гледат образите на светите братя Кирил и Методий, на владетелите покръстители Борис I и Владимир и още много български и руски светци, остава и до днес един от най-ярките символи и паметници на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна Христа любов и православното християнско единство. Нека в този тържествен велик и паметен за всички нас ден да възкликнем и ние заедно с освобожденеца и да кажем: Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него“.

Той призова, в памет на всички герои във всички дни от живота, да съгряваме сърцата си с онази божествена любов, която по думите на Апостола е свръзка със съвършенството.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg