Любопитната история на статуетката „Оскар“

0
Оскар

Първата статуетка „Оскар“

Всички знаем по нещо за носителите на наградата „Оскар” през различните години, или поне сме гледали някои от филмите удостоени с тази престижна награда. Със сигурност обаче, малцина са тези, които знаят историята на статуетката, бленувана от всички актьори.

Прототипът е изработен през далечната 1928 г. от скулптура Джордж Стенли, а идеята била на художествения ръководител на филмовата компания „Метро Голдуин Майер“ – Седрик Гибсън. Металната форма, в която е била отлята статеутката се пази и до днес в сейф, който се охранява добре.

ОскарПовечето хора си мислят, че статуетката всъщност представлява парче масивно злато, но това не е така – тя е изработена от британиева сплав, покрита е с мед, никел и сребро, а най-отгоре има тънък слой от 24-каратово злато. Върху него се поставя епоксидна смола, след което всяка статеутка се полира до блясък. Те се изработват от самото начало във фирма „Ар Ес Оуенс и ко“ в Чикаго.

Оскар

Вместо статуетка „Оскар“ победителита са получавали този плакет в периода 1937 г. – 1943 г.

Височината на статуетката винаги е била 26.3 сантиметра, а теглото й е 3.85 килограма. Първоначално нейното име било „Награда на Академията“, но сега е възприето да се използва само името Оскар.

Всъщност, точно за това име се разказват легенди, тъй като всички се интересуват от къде идва то. Едната от версиите е, че Маргарет Херик, която била сътрудник на академията, виждайки статуетката е възкликнала, че това е чичо й Оскар. Друга легенда разказва, че актрисата Бет Дейвис оприличила публично и на висок глас задните части на статуетката на тези на нейния първи мъж, който се наричал Оскар.

Оскар

Оскар

През 1973 г. Марлон Брандо се отказва от „Оскар“ в знак на протест срещу третирането на местното население на САЩ от киноиндустрията.

И макар да не е съвсем ясно откъде точно идва името, то се е утвърдило през годините, а статуетките са безценни за актьорите, които ги получават. Причината е, че наградата носи на своя собственик огромни хонорари, повече предложения за добри роли и престиж. Затова конкуренцията е наистина ожесточена, а радостта при получаване на наградата – огромна.

Все пак, историята на наградите Оскар познава и два случая, при които отличените актьори са отказали да получат своите призове. Това са Джордж Скот през 1971 година и Марлон Брандо през 1973 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg