Разпространиха първо видео на спасените от пещерата в Тайланд

0

Първото видео на момчетата, спасени от наводнената пещера в Тайланд след 17 дни, прекарани там, бе разпространено днес от световните агенции. На него момчетата се усмихват и махат с ръка от болничните си легла. Те изглеждат отслабнали, но в добро здраве след наблюдаваната от целия свят спасителна акция.

Дванайсетте момчета и техният треньор са свалили средно по два килограма по време на неприятното преживяване. В общи линии са в добро състояние и не демонстрират признаци на стрес, заяви по-рано медицински служител.

След като от неделя до вчера децата бяха извадени едно по едно от пещерата, те бяха закарани с хеликоптер до болницата в разположения на около 70 км от мястото на инцидента град Чианг Раи. В лечебното заведение всички бяха поставени под карантина.

„На тях ще им се наложи да останат в болница до 10 дни, а след това ще трябва да не излизат от вкъщи в продължение на 30 дни“ –

заяви директорът на лечебното заведение Чайуеч Танапайсал.

Родителите на първите осем спасени деца са имали възможност да им отидат на свиждане. Трябвало е да носят защитни костюми и да стоят на два метра разстояние като предпазна мярка от възможни инфекции.

Пещерата в Тайланд, където 12-те момчета и техният треньор по футбол бяха блокирани в продължение на повече от две седмици, ще бъде превърната в музей, за да свидетелства за проведената спасителна операция.

Цялото наименование на пещерата на тайландски – Там Луанг Нанг Нон означава „пещерата на легналата дама“.

Местна легенда разказва как красива принцеса избягала в пещерата заедно с любовника си, който бил от простолюдието. Баща ѝ изпратил войници, които убили нейния любим. Това накарало принцесата да се самоубие, а околните планини приели формата на тялото ѝ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg