Почина журналистът Георги Коритаров

1

На 6 април от този свят, след усложнение от коронавирусна инфекция, си отиде журналистът Георги Коритаров. За тъжната вест съобщи във фейсбук профила си изпълнителният директор на ТВ „Европа“ – Георги Харизанов:

Георги Коритаров62-годишният телевизионен водещ и политически анализатор, е роден е на 10 май 1959 г. в София. В края на 70-те завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет „Климент Охридски“. Коритаров беше полиглот – владееше сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. В последните години от живота си беше водещ на предаването „Свободна зона“ по телевизия „Европа“.

По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Алберт.

С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ .

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия „ТВ плюс“. От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Поклон пред паметта на Георги Коритаров. Екипът на delo.bg изказва съболезнования на семейството му.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg