Почина носителят на „Пулицър“ Филип Рот

0

Светът се раздели с един от най-големите си таланти в областта на литературата. На 85-годишна възраст почина писателят Филип Рот. Новината за смъртта му бе потвърдена от неговия импресарио Андрю Уайли. В официално съобщение се казва, че носителят на „Пулицър“ Филип Рот е издъхнал вечерта на 22 май от конгестивна сърдечна недостатъчност.

почина Филип Рот

Филип Рот е може би най-награждавания писател на САЩ. Преди 21 години той бе удостоен с престижния приз „Пулицър“ за романа „Американски пасторал“.

През 1998 г. получава „Националния медал за изкуство“ на Белия до, а през 2002 г. му е присъдено най-високото отличие на Американската академия за изкуство и литература – „Златен медал за художествена литература, получен преди него от автори като Джон Дос Пасос, Уилям Фокнър и Сол Белоу. Филип Рот ни завеща над 30 книги, сред които са едни от най-превежданите романи в света – „Синдромът Портной“, „Писателят призрак“, „Човешкото петно“, „Призракът излиза“ и „Животът ми като мъж“, „Гърдата“ и др.

Филип Рот, който е роден в Нюарк, Ню Джърси бе един от най-прозорливите наблюдатели на американското общество и неговите недостатъци. Името на писателя многократно бе спрягано сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и приживе не я получи.

Два пъти е носител на Националната награда за книги и Националната награда на кръга на литературните критици. Три пъти е печелил приза „ПЕН/Фокнър“. Преди 13 години „Заговорът срещу Америка“ получи отличието на Дружеството на американските историци като „изключителен исторически роман на американска тематика за периода 2003-2004 г.“.

почина Филип Рот

Неотдавна Филип Рот получи и двете най-престижни награди ПЕН – през 2006 г. „ПЕН/Набоков“ за „цялостно творчество… с непреходна оригиналност и ненадминато майсторство“. Година по-късно взе наградата „ПЕН/Сол Белоу“ за постижение в американската проза, присъден на автор, чиито „мащабни постижения по време на цялата писателска кариера го издигат в най-високите редове на американската литература“. Филип Рот е единственият писател, чиито произведения са публикувани приживе в цялостно и пълно издание на „Американска библиотека“. Последният от осемте излезе през 2013 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg