Президентът Румен Радев на 24 май: Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света

0

Шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, се проведе в центъра на София. Гвардейски представителен духов оркестър изпълни химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Под тържествените звуци на песента стотици граждани се отправиха от сградата на президентската администрация по булевард „Цар Освободител“ към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. В празника участват много деца, които носят знамена, балони и цветя. В шествието участваха представители на Българската православна църква, общественици и политици. По-рано днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен молебен за 24 май. Ето и пълната реч на президента Румен Радев пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в София:

Румен Радев на 24 май„Събрали сме се, за да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес, но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото.

Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа, според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят и най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден, със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис – нашия език. Тази реч, омайна и сладка, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме… и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?

Днес празнуваме знанието и просветата, невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. В тази вечна битка на светлината с тъмата пожелавам на всички Вас, скъпи ученици, скъпи българи да бъдете, както се пее в химна на Михайловски „сеятели на правдата“, грамотни, свободни и достойни. Поклон пред святото дело на българския учител, успех по пътя към знанието на Вас, скъпи ученици. Честит празник!“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg