Парадокс: Болни от диабет с наднормено тегло живеят по-дълго от слабите

0

Парадоксът при хората с наднормено тегло и продължителността на живота отново е на дневен ред след като от Ройтерс оповестиха резултатите от последното изследване при хората, страдащи от диабет. Оказва се, че пациентите с диабет тип 2, които са с наднормено тегло, имат по-голяма продължителност на живота в сравнение с тези, които нямат излишни килограми. Важно е да се отбележи, че диабетиците все пак не трябват да страдат от прекомерно затлъстяване.

Болни от диабет с наднормено тегло - с по-големи шансове за продължителен животСпециалистите съветват да правим разлика между затлъстяване и наднормено тегло. Въпреки редовните предупреждения на лекарите за последствията от всеки излишен килограм, в предишни изследвания парадоксално се доказва пряката връзка между повишеното тегло и по-дългия живот. И нещо повече – пациентите, страдащи от затлъстяване, в масовия случай страдат и от сърдечносъдови заболявания. Въпреки това, страдащите от сърдечносъдови заболявания и с тегло над нормата, живеят по-продължително от тези с нормални килограми.

Затлъстяването е основен рисков фактор и за заболяване от диабет тип 2. Досега след 16 различни изследвания, специалистите оповестяваха противоречиви резултати, относно това, дали наднорменото тегло е предимство при хората, вече болни от диабет, що се отнася да продължителността им на живот. Част от тях са потвърдили категоричното предимство на килограмите в повече, другите не са дали ясни отговори. Резултатите досега не се вземаха предвид, защото при част от изследванията са констатирани проблеми с методологията на провеждането им, а при други – изследваният кръг от лица е бил прекалено свит. Допълнителен разколебаващ фактор е краткият период на провеждане и използването на анкетни карти, вместо оторизирани клинични данни.

Болни от диабет с наднормено тегло - с по-големи шансове за продължителен животЗа да са категорични в днешната констатация между наднорменото тегло и продължителността на живота при пациентите, болни от диабет тип 2, авторите на последното проучване са се опитали да разрешат описаните по-горе проблеми. Броят на участвалите в проучването са 10 568 души, а техните данни са анализирани в продължение на близо 11 години. Специалистите еднозначно са установили, че въпреки високите нива на риск от инсулт и инфаркт при хората, страдащи от наднормено тегло и имащи диабет тип 2, те остават по-дълго време живи, в сравнение с по-слабите представители в проучването.

Какви са резултатите:

Близо 3 пъти е по-голяма смъртността при пациентите с диабет с тегло под нормата, сравнени с тези с нормални килограми. 13% по-голяма вероятност за оцеляване, в сравнение с пациентите с нормално тегло, са показали диабетиците с наднормени килограми.

Специалистите обясняват резултатите с начина, по който се развива болестта при диабетиците с нормално тегло и при тези с наднормено тегло или затлъстяване. При хората с нормални килограми диабетът е в по-агресивна форма. Отделно от това, пряката зависимост между излишните килограми и по-дългия живот се обяснява и с това, че пълните хора са по-добре защитени от други смъртоносни заболявания, като например остеопорозата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg