Внимание! Нов вирус атакува профилите във Фейсбук

0

Ако имате профил във Фейсбук и сте активен потребител, който често посещава социалната мрежа, със сигурност напоследък сте попадали на дразнещи съобщения или клипове, в които Ваши приятели Ви отбелязват. По-късно се оказва, че всъщност това изобщо не е тяхно дело, а профилите им са били атакувани от нов порновирус. Освен, че превзема много агресивно потребителските акаунти, този порновирус поема и контрол върху компютъра на атакувания.

Специалистите по ИТ технологии предупреждават, че хората се заразяват с вируса най-често след като кликнат върху клипче, което им се е видяло интересно или пък линк със сензационна новина. И в двата случая те вече са били споделени от някой приятел, който най-вероятно също е пострадал от вируса. Възможно е да се появи съобщение, че е необходимо да актуализирате своя Flashplayer. Понякога може да видите и друго съобщение, което Ви подканва да позволите на непознато приложение достъп до вашите данни и профила Ви, тъй като само по този начин ще отворите линка с интересното съдържание.

ИТ-специалистите предупреждават, че ако се съгласите и го направите, вирусът ще атакува и превземе Вашия фейсбук акаунт, а после и компютъра Ви. След това ще изпраща от Ваше име покани до всички приятели, които обикновено са свързани с предложения да гледат порно или да участват в групов секс с Вас. Ако някой от тях приеме, той със сигурност ще се превърне в следващата жертва на вируса.

Затова, ако разберете, че изпращате подобни покани във Фейсбук, без всъщност да го правите, е необходимо да направите незабавно 3 основни неща, за които съветват ИТ специалистите. Първото нещо е да смените веднага своята парола. Второто е да уведомите Вашите приятели, да не приемат никакви странни покани и да не обръщат внимание на порноклипчетата в социалната мрежа. Третата наложителна стъпка от Ваша страна е да прегледате какви приложения (Apps) имат достъп до Вашия профил. След това махнете тези, които са Ви непознати или Ви се струват съмнителни.

Друго което може да направите, е да докладвате на администратора порнолинковете, които сте изпратили без да знаете или сте получили. Това обаче, трябва да стане едва след като сте изпълнили горните три съвета.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg