ШОК! 2014 г. е била най-горещата за последните 134 години

0

Преди 18 дни изпратихме в историята 2014 година, която ще запомним освен всичко друго и като най-горещата в историята на Земята до момента. Данните за температурните стойности се събират от преди 134 години, а именно от 1880 година, и досега не е отчетена по-гореща година.

Средната температура на земната суша през миналата година е била с 1 градус по Целзий по-висока от средните показатели, отчетени за 20-ти век.

Глобално затоплянеПо-висока е била и температурата на океанската повърхност – с 0.57 градуса по Целзий над средните показатели, отчетени за периода от 1880 до 2014 година, което я прави рекордно висока за тези 134 години. По данни на Световната метеорологична организация, над 90 % от парниковите емисии в атмосферата, както и човешката дейност, се отразяват на океана. Регистрирано е също повишение на средната температура в най-ниските слоеве на атмосферата, наречена тропосфера, което според учените е знак за затопляне, предизвикано от парниковите газове.

Любопитно е, че за последния месец от изминалата година – декември, е отчетена безпрецедентно висока средна температура на сушата и океанската повърхност за последните 134 години, спрямо същия месец през годините досега. Данните показват, че декемврийската температура е била с 0.77 градуса по Целзий над всички средни показатели по това време на годината за 20 век. Последните досега рекорди по горещина на планетата, са били отчетени през 2005 и 2010 година, но температурите през 2014 ги надхвърлят с 0.04 градуса.

Глобално затоплянеТенденцията за рекордно горещо време се наблюдава във всички части на света, като не са изключение дори Аляска и Далечния изток в Русия.

Учените от Световната метеорологична организация са категорични, че техните очаквания за климата през 2014 година са били за рекордни жеги, съчетани с проливни дъждове и наводнения на много места, които напълно са се потвърдили. Факт е, че през миналата година рекордни жеги бяха отбелязани на редица места по света като Аржентина, Боливия и Бразилия. Сериозни наводнения с големи щети имаше в Сибир, Турция, Средиземноморието и на Балканите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg