Шеги с фолклорния ансамбъл до Полша по време на първия полет със самолет на Нелина

0

НелинаНЕЛИНАедно от най-емблематичните имена в българската музика вече 23 години. Певицата става популярна с изпълненията си на поп-фолк и фолклор, въпреки че репертоарът й обхваща почти всички жанрове. В края на 2014-та Нелина се завърна от четвъртото си турне зад океана, което ни провокира да поговорим с нея за пътуванията, екскурзиите и като цяло за авиотранспорта.

delo.bg: Във Вашата професия много голяма част от времето и задълженията Ви са свързани с пътувания. Участия, концерти, турнета, които не винаги са в границите на България. За концертите извън страната ни в повечето случи използвате самолет. Какво помните от първото си въздушно пътуване?

Нелина: Да, така е и това, че пътуваме много е едно от нещата, които много ме зареждат! За пръв път летях 1986-та година /миналия век/, до Полша, което за времето беше нещо невероятно! Единици бяха хората, на които им се беше случвало, а повечето не си и мечтаеха за това. Поводът беше фолклорен фестивал. Летяхме с оркестъра и танцьорите от танцов театър „Найден Киров“от родния ми град Русе, както и с малка високопоставена делегация. Тогава не осъзнавах какво ми се случва, но помня ясно, че беше много шумно, духаше, друсаше като в каруца, но шегите и закачките на колегите доминираха над всичко. Затова пътуването премина забавно и неусетно. Малко по-късно си дадох сметка каква късметлийка съм, за което благодаря и на ансамбъла!

На летище Чикаго с организаторката на турнето на Нелина в САЩ и Канада – Петя Романова в навечерието на Коледа 2014

На летище Чикаго с организаторката на турнето на Нелина в САЩ и Канада – Петя Романова в навечерието на Коледа 2014

delo.bg: Знаем за няколко успешни турнета в САЩ и Канада, дори съвсем скоро се върнахте от едно такова пътуване. Каква беше обстановката и има ли нещо от дългото пътуване в самолета, което се е запечатало в съзнанието Ви?

Нелина: Днес полетите вече нямат нищо общо с някогашния ми спомен! Презокеанските самолети са огромни, с много удобства, но… на мен не ми хареса, че количеството багаж е ограничено от 32 на 23 кг. на човек! Ужас! Наложи се да вадя голяма част от вещите си от куфара, за да спазя ограничението. Проверките са много завишени, което е разбираемо, служителите обикновено помагат за по-бързото преминаване.

От самите полети пред очите ми изникват първо много малки бебета, които през зимата са с боси крачета и голи кръстчета – каляват ги, напитките, пълни до горе с лед и многоликите пътници. Хора от всички раси, от цял свят – с явни навици за летене – такъв е оптималният начин за придвижване в огромна Америка.

Летището в Лас Вегас

Летището в Лас Вегас

Летищата предлагат много удобства за пътуващите. Навсякъде има кътове със зарядни за телефони, Wi Fi, а в Канада гейтовете са с десетки таблети. Във Вегас, естествено, летището прилича на голямо казино!

Снимка на Нелина от самолета по път за Лас Вегас

Снимка на Нелина от самолета по път за Лас Вегас

delo.bg: Обикновено как преминават часовете докато летите? Доста хора предпочитат съня, а по-голямата част четат книги. Вие от кои сте?

Нелина със сина й Кристиян - Италия, остров Сицилия, вулканът Етна (зад тях угаснала лава)

Нелина със сина й Кристиян – Италия, остров Сицилия, вулканът Етна (зад тях угаснала лава)

Нелина: Американците са много контактни и отворени към общуване хора, затова повечето ми пътувания преминаваха в разговори със съседите – от къде са, как са дошли тук, с какво се занимават.

Имаше един професор от Швейцария, който беше идвал на почивка с жена си на Балканите. Обсъждахме азбуките ни, кои държави и защо използват нашата, моите концерти… Беше ми интересно!

Професорът ми показваше снимки от дипломирането на неговите студенти и от почивките със семейството му.

Нелина със сина си Кристиян пред Египетските пирамиди

Нелина със сина си Кристиян пред Египетските пирамиди

Друг път се налагаше да наваксвам умората и липсата на сън до следващия ми концерт, като поспивах, доколкото е възможно. Нямаше как да нося и книги с мен, багажът ми тежеше 22,930 кг. във възможно най-икономичния вариант за мен, а ръчният ми с микрофона – 8 – 9кг.!

снимки: личен архив НЕЛИНА

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg