Напусна ни „сеньора сопрано“ Монсерат Кабайе

0

Светът загуби една от най-обичаните оперни изпълнителки. На 85-годишна възраст в Барселона почина испанското сопрано Монсерат Кабайе.

„Тя издъхна тази нощ в болница Кант Пау“ –

заявиха източници от лечебното заведение.

Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е родена в в семейство на фабричен работник на 12 април 1933 година. От детството си проявява интерес към музиката и се увлича по пеенето. Изучава музика и вокал в Консерваторията Лисеу в родния си град Барселона, където се дипломира със златен медал през 1954 година.

След като завършва образованието си, Монсерат Кабайе заминава за Италия, а след това в швейцарския град Базел. В Базелската опера тя дебютира с ролята на Мими в операта на Пучини „Бохеми“. През 1958 г. пее във Виенската Щатсопера, а през 1960 година за пръв път стъпва на сцената на миланската Ла скала.

Прославилата се със своето сопрано и белканто Монсерат Кабайе се сдобива със световна известност през 1965 година, когато замества американката Мерилин Хорн в постановката на операта „Лукреция Борджия“ в Карнеги хол в Ню Йорк. През 1970 г. Тя изпълнява една от най-успешните си партии – Норма, в едноименната опера на Винченцо Белини.

В репертоара си Монсерат Кабайе имаше над 125 оперни партии.

Тя печели прозвището „сеньора сопрано“ и пее на най-престижните оперни сцени – „Ковънт гардън“ в Лондон,“Метрополитън опера“ в Ню Йорк, „Гранд опера“ в Париж. Успешно гастролира и в концертни програми. Работила е с най-успешните оркестри и диригенти на планетата – Ленард Бърнстейн Херберт фон Караян, Джеймс Ливайн, Джордж Шолти и др.

Пяла е с оперни величия, като Пласидо Доминго, Лучано Павароти и Алфредо Краус. Кабайе подпомага кариерното развитие на Хосе Карерас, който през 1970 година дебютира в партията на Флавио в операта „Норма“. Певицата обръща внимание на младия тенор и Карерас става един от любимите ѝ партньори, с когото пеят заедно в над 15 опери.

Пред радиостанцията „Каталуния радио“ оперният певец Хосе Карерас определи Кабайе като уникален представител на изкуството.

„Сред всички сопрано, които съм слушал, никоя оперна певица не се е доближавала до изпълненията на Кабайе“ –

отбеляза тенорът.

Той изтъкна качествата на нейния глас и завидната й вокална техника.

Монсерат Кабайе е печелила няколко награди „Грами“, включително и за най-добро вокално соло през 1969 г. През 1988 г. тя издаде съвместен албум „Barcelona“ с вокалиста на Queen Фреди Меркюри. Едноименният им дует стана химн на Олимпийските игри в Барселона.

Испанският премиер Педро Санчес изрази своите съболезнования на семейството на оперната прима като написа в Туитър:

 

„Печална вест. Почина великият посланик на нашата страна, световно признатата певица, оперното сопрано Монсерат Кабайе. Нейният глас и нежност завинаги ще останат с нас!“

Испанският кралски дворец нарече починалата на 85-годишна възраст оперна прима Монсерат Кабайе „най-добрата сред най-добрите“. В съболезнователен адрес в Туитър Кабайе е определена като „велика оперна грандама, легенда на световната култура, най-добрата сред най-добрите, способна да открива нови творчески пространства“.

„Нейната изключителна личност и уникален глас завинаги ще бъдат с нас. Ние сме силно опечалени от тази загуба“ –

изтъкват от кралския двор.

Прощаването с Монсерат Кабайе, която от години имаше здравословни проблеми, ще се състои в неделя, а погребението й – в понеделник в каталунската столица.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg