Киномания 2018 залага на големите филми преди големите награди

0

Филмът „Времето е наше“ на Петър Попзлатев, вдъхновен от романа „Разрухата“ на Владимир Зарев, открива Киномания – 2018 на 15 ноември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Леонид Йовчев, Елена Телбис, Валентин Ганев, Михаил Мутафов, Светлана Янчева са сред актьорите в продукцията, фокусирана около проблема за вътрешната свобода на човека.

Киномания 2018

Петър Попзлатев

„За тези 30 години от промените постигнахме ли я, поне нашето поколение – около 60-те, успяхме ли да направим своята изповед“ –

попита риторично режисьорът Петър Попзлатев. Филмът показва технологията на промяната – от един обществен строй в друг.

„Думите „власт“ и „родина“ често се чуват във филма, „намесиха“ се и други литературни източници, за да се постигне драмата, конфликтът. „Времето е наше“ казва доста смели неща и за съвременна България, като във философския си аспект се опитва да провокира всеки българин да продължи историята от филма“ –

споделя още Попзлатев.

Криминалната нишка във „Времето е наше“ е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Зрителите на единствената прожекция в Киномания (15 ноември, 19:00 часа, зала 1) ще имат възможността да съпреживеят драматичния личен избор и път, който извървяват героите на филма към себепознанието във време на големи обществено политически промени, време на възторг, на силни емоции, на излъгани надежди и разочарования, време на хаос.

Киномания 2018 ще премине под мотото „Големите филми преди големите награди“.

Чуждестранните галапремиери в зала 1 на НДК започват на 17 ноември с „Всички знаят“ на прочутия ирански режисьор Асгар Фархади, открил фестивала в Кан. Пенелопе Круз и Хавиер Бардем са в главните роли в драматичния психологически трилър, копродукция на Испания, Франция и Италия.

„Рудолф Нуреев, бялата врана“ – третият режисьорски филм на Ралф Файнс, ще бъде показан на 23 ноември. Новият документален филм на Вим Вендерс „Папа Франциск, човек на думата си“, със световна премиера в Кан, може да се види на 24 ноември. Следващата вечер е българската премиера на едно от най-горещите кинозаглавия, по думите на програматора Владимир Трифонов – „Лоро“ на Паоло Сорентино, сатира за Силвио Берлускони, в международната версия на режисьора от 150 минути.

Ретроспектива от осем филма на Ингмар Бергман – от 8 до 14 ноември, за стогодишнината от рождението на знаменития режисьор, чествана по цял свят, ще предшества Киномания, а в програмата на фестивала е новият документален филм „Бергман, една година от един живот“ на Джейн Магнусон.

Ретроспективата започва с екранизацията на Бергман на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт. Между заглавията са „Поляната с дивите ягоди“ и „Сарабанда“. За първи път на голям екран у нас ще бъдат показани първият цветен филм на Бергман от 1964 г. „Да не говорим за всички тези жени“, една от двете комедии на режисьора, с Биби Андершон и Хариет Андершон, и „Лице срещу лице“, с две номинации за „Оскар“ – за режисура и за главна женска роля на Лив Улман.

Билети за откриващия филм и за прожекциите в зала 1 на НДК вече се продават и онлайн. Между екраните на Киномания са кино „Люмиер“, „Одеон“, Домът на киното, Културният център Г8. Фестивалът ще продължи до 29 ноември.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg