Малка стъклена читалня очаква ценители на книгата от 24 май

0

Освен на светлия празничен 24-ти май столичани ще се радват и на малката Читалня. Тя ще бъде открита в изоставения стъклен павилион в градинката пред Народния театър, който най-накрая беше ремонтиран и вече ще споделя книги с всички истински читатели.

Въпреки прогнозите за лошо време в неделя, книгите ще очакват четящите си приятели. Много хора се включиха в каузата, обявена в социалната мрежа, на инициаторите от „Сдружение за градски читални“, които поканиха ценителите на книги да дарят томове на библиотечния фонд.

читалня, книга

Поканата-призив гласи, че се търсят любимите на читателите сборници с разкази, романи и стихосбирки, писани след Втората световна война, и издавани през последните 20 години. Те споделят още, че ще се радват да получат албуми със снимки, нови детски книжки и всякакви книги с информация за България и София.

Мястото в читалнята е доста ограничено като площ – само 18 кв. м., и в най-добрия случай в нея ще могат да се поберат не повече от две хиляди заглавия. По тази причина инициаторите са взели решение да се фокусират само върху съвременната литература, като акцентът е върху българската. Няма да се приемат дарени книги, които спадат към нехудожествената литература, както и партизански романи, книги на чужд език, криминални книги, а също и такива с неподходящи корици.

читалня, книга

Всеки, дарил книга ще получи сертификат, а след откриването на Читалнята и своята читателска карта, която ще му позволява да си вземе книги за четене за вкъщи. В интернет сайта на Читалнята има детайлен списък със заглавията, които организаторите разчитат, че ще бъдат дарени.

Живка Попатанасоваавтор: Живка Попатанасова

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg