Красимир Янков, БСП-ЛБ: Съдебната реформа се превръща във фикция

0

Красимир Янков е роден е на 11 декември 1974 г. в Стара Загора. Завършил е Икономическия университет във Варна, със специалност „Счетоводство и контрол” и Стопанската академия в Свищов, специалност „Финанси”. Бил е член на Съвета на директорите и директор „Търговия” на „Летище Варна”, началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, председател на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив” АД и на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. Народен представител от 42 и 43 народно събрание от парламентарната група на БСП Лява България.

Красимир Янков, съдебната реформаГ-н Янков, МВР и ДАНС ли са сред виновните за липсата на резултати в борбата срещу корупцията, както твърди Сотир Цацаров?

Главният прокурор знае повече от всеки друг как и към кого да отправя вина. За това е овластен от закона. Крайно време е, когато главният прокурор обвини някой, това да води и до съответните последствия.

Ще станем ли свидетели на реформа в съдебната система в мандата на това правителство? Видяхме, че главният прокурор и правосъдният министър заровиха томахавките.

Съдебната реформа така както я представят авторите й, се превръща във фикция. Истинска реформа е точно това – правосъдният министър, главният прокурор, ВСС и т.н. да заровят томахавките и да заработят. Имаме напълно пригодни закони, добри капацитети и е нужен само още един компонент – воля за изпълнение на дълга към обществото.

Напоследък станахме свидетели на вълна от полицейско насилие над граждани. Кой допусна това да се случи?

Живеем в демократично общество, в което правата на всеки гражданин са гарантирани. При нарушение на правата трябва да бъдат сезирани съответните институции своевременно. Инициативата трябва да е от страна на този, чиито права са нарушени или който е бил подложен на неправомерни действия. „Напоследък“ не е коректно като определение. По точно, изведнъж ни заляха с видео материали за събития, случили се през последната година, а вероятно и в по-отдалечен срок. Тази забавена реакция, освен че е подозрителна със своята акционност, води и до мисълта, че „потърпевшите“ не винаги са убедени в правотата на евентуалната си претенция. Ако тези материали са били прикривани, това е предпоставка за рецидив в действията на недобросъвестни полицаи. Така потърпевшите способстват и други граждани да станат обект на малтретиране. Незабавното сезиране на институциите и медиите е възможността на всеки гражданин да бъде част от инструмента за обществена реакция и противодействието на беззаконието.

полицейско насиие, МВР, Красимир ЯнковПолицейският синдикат излезе на протест, поставиха ултиматуми. Резонни ли са те?

Поставените „ултиматуми“ са в рамките на искането да бъдат изпълнени обещанията към полицаите, поети още в първия „кабинет Борисов“. Много бързо забравиха медиите, как Цветанов говореше предизборно за 70% увеличение на заплатите в МВР. Така наречените протести с „пушене на цигари“ във връзка с лошото екипиране също се подстрекаваха с насрещен ангажимент ГЕРБ да промени нещата. Първият мандат на ГЕРБ завърши без нито лев увеличение на заплатите. Натрупаха се неизплатения извънреден труд, безобразните битови условия на командированите на границата, загубването на права за ранно пенсиониране, произтекло от промяна на закона. Синдикатите на служителите в МВР предприеха действия, които са реакция от дълго отлагани и задълбочаващи се проблеми. Какъв диалог протече между тях и ръководството на МВР? Твърд отказ от министър Бъчварова за каквито и да е промени, което доведе до искане на оставката й. Едва на 28-мия ден и под натиска на твърдата позиция на синдикатите, министър Бъчварова благоволи да назначи комисия за преговори със стачкуващите. Колко са резонни исканията и до колко е възможно да бъдат удовлетворени, може да се установи само в условия на диалог, а такъв ръководството на МВР отказва да води с представителите на синдикалните права на служителите си.

Румяна Бъчварова, МВР, полицейски синдикат, Красимир ЯнковТрябва ли Румяна Бъчварова да си подаде оставката като вътрешен министър?

Румяна Бъчварова беше напълно несъстоятелна кандидатура. Лансирана беше от Бойко Борисов заради изключително доверителните отношения между тях. Получи подкрепа и от коалиционните партньори в управлението, защото по време на преговорите за съставяне на кабинета явно е спечелила симпатиите им с балансирано удовлетворяване на интересите на всяка от партиите. Това че е слаб министър вече е видимо от работата й – неадекватни и забавени реакции при няколко кризисни ситуации, пълна дезорганизация в управлението на МВР. Загубеното доверие в нейния капацитет от страна на служителите прерастна в искане за оставката й. Веднъж направена, грешката с назначението може да бъде коригирана само с незабавната оставка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg