Откриха най-древната система от планети

0

Учени успяха да открият най-древната система от планети. Това голямо за науката събитие се случи чрез телескопа на НАСА „Кеплер“.

Нова планетарна системаНовооткритата планетна система се намира в съзвездието Лира, нарича се Kepler-444 и е съставена от звезда и пет планети, които са от типа на Земята. Според учените, това са най-старите до момента скалисти екзопланети, разположени в галактиката ни, за които знае науката. Новината беше съобщена от всички световни агенции. Планетната система се нарича Kepler-444 и е на над 11 милиарда години. Това доказва, че е напълно възможно през първата епоха от съществуването на Вселената, да е имало двойници на Земята. Възрастта на Нашата Вселена е 13.8 милиарда години, а възрастта на Слънчевата система е 4.5 милиарда години.

Новооткритата планетна система Kepler-444 е наистина уникална и причините за това са няколко. Първата от тях е, че се намира на 117 светлинни години разстояние от Слънцето, което я прави най-близката планета до Земята, открита от телескопа „Кеплер“. Централната й звезда може да се наблюдава дори само с бинокъл.

Нова планетарна системаСпоред специалистите – астрономи, системата е изключително сложна и интересна. Причината е, че централната звезда в Kepler-444 е оранжево джудже, а около нея обикалят в орбита петте планети. Освен това тази централна звезда е в тройна система с две други звезди, които са червени джуджета и са разположени на голямо разстояние от центъра на самата система. Заедно извършват една обиколка около центъра за период от 430 години.

Нова планетарна системаСпоред учените обаче, най-необичайната характеристика на Kepler-444 е възрастта на нейната централна звезда, която се смята, че възлиза на 11.2 милиарда години. Петте планети, които орбитират около нея по размер са по-малки от нашата планета – Земята. До момента учените са оценили, че периодът на тяхното завъртане около централната им звезда е от порядъка на няколко дни – между 3.6 и 9.7 дни в зависимост от отдалечеността.

Откритите планети са скалисти и са разположени твърде близко до звездата. Според учените, това е причина да се смята, че най-вероятно на тези планети не съществува живот или поне шансовете за това са малки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg