Червеното месо разболява от рак

0

Всички сме чували съветите на диетолози и други специалисти по хранене, които препоръчват да ограничаваме консумацията на червено месо, тъй като то е по-вредно за организма, за разлика от по-леките бели меса. Дълги години употребата червеното месо в менюто ни, неговата вреда и полза за човешкия организъм са обект на коментари от лекари, диетолози и други специалисти.

червени меса, рак, месоКато цяло надделява мнението, че е по-добре да не прекаляваме с неговата консумация. Една от причините, поради която трябва да се съобразяваме с яденето на свинско, телешко и агнешко месо е, че тези меса са сред факторите, водещи до заболяване от рак.

Съвсем наскоро най-после се изясни защо червените меса разболяват от рак хората. Тези меса предизвикват имунна реакция на организма, която е токсична. Причината е, че организмът ги разпознава и ги атакува като външни нашественици, а тази реакция води до възпаление.

Не е тайна твърдението, че свинското, телешкото и агнешкото месо, повишават риска от образуване и развитие на тумори. Разбира се, това важи, ако тези меса се ядат в големи количества и с тях се прекалява.

червени меса, рак, месоЕдна от загадките, които занимаваха учените беше, защо само човекът се разболява, ако консумира твърде много червено месо, а бозайниците, някои от които ядат много повече, не се разболяват. Тази загадка вече е разгадана от лекари в университета в Калифорния.

Те са открили, че в червените меса се съдържат захарни молекули. Такива молекули не се синтезират в човешкото тяло и точно заради тях имунната система на хората атакува червените меса при попадането им в организма и произвежда антитела, за да се пребори с тях. От своя страна този процес води до хронично възпаление, а по-късно и до рак. Що се отнася до месоядните бозайници, при тях захарните молекули се произвеждат в телата им, поради което консумацията на червено месо не предизвиква такава имунна реакция.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg