Гордост! Със злато, сребро и бронз се върнаха български ученици от Международната олимпиада по биология

0

С пълен комплект – злато, сребро и бронз, се върнаха българските ученици от тима по биология от Международната олимпиада в британския град Ковънтри. Тези постижения са най-значимият успех в цялата история за роден отбор на олимпиада по биология, с гордост признават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Цяла България се гордее с дванайсетокласника Димитър Каразапрянов от НПМГ, който се окичи със златния медал, с Габриела Христова, която е възпитаник от 12 клас на СМГ, донесла сребърното отличие и с Мария Карабоева от НПМГ, която се върна у нас с бронз! В международното състезание участие взе и единайсетокласничката от НПМГ Ваня Миланова.

Международна олимпиада по биология се провежда за 28-ми път, тази година в периода от 23 до 30 юли. Участие взеха 241 ученици от 68 страни от цял свят.

Адмирации заслужават и ръководителите на нашите медалисти – Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ). Високите постижения на българските ученици са факт заради целогодишната работа с преподавателите им и няколкоседмичната засилена подготовка преди най-престижното състезание по биология за ученици на планетата.

България, заедно с още пет държави, е основател на олимпиадата през 1989 г. и участва всяка година, без прекъсване от първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Организатори на олимпиадата в Ковънтри бяха Университетът на Уоруик и Royal Society of Biology. Догодина честта да приемат най-добрите ученици биолози в света ще има Иран.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg