Невероятните открития, направени чрез Google Earth

1

Google Earth е една от любимите програми на милиони хора по света. Тя стартира точно преди десет години – през 2005 г., и освен, че позволява на милиони потребители да пътуват виртуално в целия свят и да разглеждат най-интересните за тях места, програмата стана причина и за редица открития.

Планината Мабу в Мозамбик, Google Earth

Планината Мабу в Мозамбик, Google Earth

Едно от тях е невижданата до сега от учените тропическа гора, която се намира върху планината Мабу в Мозамбик. Била е забелязана от британски изследователи, които наблюдавали Африка с помощта на Google Earth. След като забелязали тази гора, съвсем скоро разбрали, че всъщност това е най-голямата непозната до момента тропическа гора в Южна Африка, която те са успели да открият с помощта на програмата. Гората е и с внушителната площ от над 38 кв. километра и се намира точно в центъра на африканската савана.

Вкаменелости на Кит, Google-Earth

Вкаменелости на Кит, Google-Earth

Благодарение на Google Earth са открити древни останки на кит, за издирването на които било направено истинско разследване. Група зидари открили в Италия странен варовик с необичайно за учените съдържание, което по-късно се оказало съвкупност от останки на древно масивно животно. Учените успели да разпознаят в тях костите на кит, който е живял преди 40 милиона години. От откритието се заинтересувал палеонтолог от Мичиганския университет, но единствената следа, с която разполагал била, че варовиковият къс е преминал през египетския град Шейх Фадл. Ученият използвал Google Earth и така открил важно място, на което след като пристигнал установил, че има древна пещера, в която заедно с неговите колеги открили множество кости на бозайници.

С помощта на Google Earth са открити и останки от древни цивилизации. Това се случило, докато италиански компютърен специалист разглеждал в програмата родния си град Сорболо, който се намира близо до Парма. Той забелязал тъмен обект с овална форма, който бил с дължина повече от 500 метра, а съвсем близо до него се намирали необичайни правоъгълни фигури.

град Сорболо, Google Earth

град Сорболо, Google Earth

Компютърният специалисти споделил за това, което е видял с археолози. Те пристигнали на мястото и установили всъщност това са очертанията на корито на река, съществувало някога. Местните археолози открили също и останки от конструкцията на римска вила, която била на 2000 години.

Най-съхраненият кратер в света, също бил открит с помощта на Google Earth и то отново от италианец. Човекът видял на картата обект, който обикновено може да се забележи на повърхността на Луната. Тя се намирала в район на пустинята Сахара, който бил слабо изследван.

Кратер в Сахара, Google Earth

Кратер в Сахара, Google Earth

Установено е, че дължината на този кратер е над 148 метра, а предположенията на учените са, че се е формирал преди  хиляди години. Кратерът е наречен Камил и се определя от учените за един от най-запазените на нашата планета.

Благодарение на Google Earth, археолози успели да открият огромен древен капан за риби. Това се случило, докато те изследвали западните брягове на Уелс. Археолозите забелязали огромно подводно съоръжение, разположено под формата на буквата „V“, което по-късно се оказало древен риболовен капан.

Капан за риби, открит с Google Earth

Капан за риби, открит с Google Earth

Такива капани са били използвани често от древните рибари, за да хващат в тях големи количества риба. Откритият с помощта на програмата капан е с дължина повече от 250 метра и се смята, че е на поне 1000 години.

Lee BurgerЕдно от най-интересните открития, направени с помощта на Google Earth обаче, е дело на проф. Лий Бъргър. Точно на Коледа, през 2007 година, той решил да потърси интересни пещери с помощта на програмата.

Съвсем случайно се впечатлил от пещера и вкаменелости, които се намирали в района на Йоханесбург. Няколко месеца по-късно отишъл на мястото и открил останки на момче и жена, които учените досега не били открили.

Намерените от него хора били с малък, но развит мозък, а така също с дълги крайници. Те били описани от учените като Australopithecus sediba, и според тях това най-вероятно е преходният вид между вече познатите Australopithecus Africanus и Homo habilis.

Опитайте и Вие като изтеглите приложението от официалната страница на Google Earth! С гордост ще разкажем и за Вашето откритие!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg