30 чужденци, сред които и българи са похитени от неизвестна иракска групировка

0

Новината за държаните като заложници чуждестранни граждани от неизвестна на този етап групировка в Ирак беше съобщена от телевизия „Ал Арабия“.

Във видеозаписа, излъчен по телевизионния канал говорител на непознатата група заплаши, че ще екзекутира държаните 30 души, ако не бъдат изтеглени коалиционните войски от Ирак и обсадата на Фалуджа не бъде вдигната.

Нито един от държаните чужди граждани не е показан в краткия видеоматериал. Според говорителя групата е от „Бригадите на мъченика шейх Ахмед Ясин“. Шейх Ясин е бившият ръководител на „Хамас“, който беше убит от армията на Израел.

Ал АрабияПо думите на говорещия са убити четирима военни. На видеозаписа се различава един загинал, но по него няма каквито и да е белези, които да подсказват от каква националност е. На този етап няма яснота и от кога е записът, излъчен по Ал Арабия.

Говорителят на „Бригадите на мъченика шейх Ахмед Ясин“ твърди със заплашителен тон, че похитените мъже ще бъдат не само убити, но телата им ще бъдат подложени на крайна жестокост.

От външното ни министерство твърдят, че на този етап няма потвърдени данни за наши сънародници, похитени в Ирак. Продължава, обаче проверка на информацията като дипломатите ни поддържат връзка с компетентните органи в столицата на САЩ.

Консулът ни в Дубай е попитал лично в редакцията на телевизия „Ал Арабия“ дали има български заложници сред 30-те, които са задържани, но от медиата са го уведомили, че не могат да потвърдят подобна информация.

Пред bTV от контингента ни в Кербала са потвърдили, че няма изчезнали сред българските военни там.

Хели ЕрПреди два дни хеликоптер с трима българи екипаж и още толкова служители на компанията, по настояване на судански бунтовници, е кацнал принудително в Нубийските планини в Южен Судан. Машината е на авиокомпания „Хели Ер”. Въздушният апарат е извършвал полет по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

Пред bTV изпълнителният директор на „Хели Ер“ Захари Алексиев заяви, че авиокомпанията изпълнява такива полети от 10 години. Според управителя на родната авиокомпания в Судан, „6-та българи са на сигурно място и са добре“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg