„Да сме здрави“ – как и къде у нас учат децата на здравословно хранене още от детската градина?

0

Здравословното хранене при децата е в пъти по-важно от това при възрастните хора – факт, който не подлежи на доказване. Част от причините – децата все още нямат изградени стереотипи за това кое е вредно и кое полезно за организма им; тепърва стомахът им привиква на различните видове храни; избягването на алергени в най-ранна детска възраст, може да отключи неприятни алергии към определени групи храни; режимът, с който трябва да привикнат – три основни и едно следобедно хранене и др. Начинът на хранене на най-малките се изгражда основно вкъщи, но и в детските градини и яслите, където децата ни прекарват по-голямата част от деня си. С нелеката задача да обяснят на момичетата и момчетата в предучилищна възраст от Пловдив кои са основните групи храни, как и по колко от всяка една да хапват дневно, се е заел млад и креативен екип. За пет години до момента са изнесени над 850 представления, в които основно място заема т.нар. „хранителна чиния”. Тя е създадена да онагледи по най-разбираемия начин полезните храни за децата спрямо световните тенденции. Защо е важно разнообразното хранене и какъв трябва да е дневният хранителен режим на всяко едно дете, за да бъде здраво? На тези и други въпроси отговаря за читателите на delo.bg телевизионната водеща и организатор на проявите от поредицата „Да сме здрави“ Лили Бързева.

Здравословното хранене при децата, кампания Да сме здрави

Лили Бързева

Лили, от колко време се провежда кампанията „Да сме здрави“ и какъв е обхватът й?

Кампанията „Да сме здрави“ се случва вече шеста година, дотук сме се срещнали с повече от 75 000 деца. За това време успяхме да обхванем всички детски градини в Пловдив. Първоначално започнахме със спонсори, но Община Пловдив хареса инициативата и вече се финансира от нея. Кампанията се провежда в абсолютно всички общински детски градини в града. Те са 64. Във всяка детска градина работим с 5 и 6-годишните деца.

На какво точно поставяте акцент в кампанията „Да сме здрави“?

Акцентира се на здравословното хранене на децата – на това по колко пъти да се ядат различните групи храни – зърнени, зеленчуци, плодове, млечни продукти и месо. Децата успяват чрез игрови модели да научат принципите на балансираното хранене. Използваме т.н. илюстративна „хранителна чиния„, чрез която казваме какво трябва да присъства в нея. И под формата на състезателни игри с аниматори, децата научават принципите как и кога трябва да се хапват плодове, зеленчуци, месо и т.н. Имаме щафетна игра „Здравословен магазин„. В него има както полезни, така и вредни храни, децата нареждат пъзели на големи дъски и много се забавляват.

Срещаш се с много деца, запознати ли са те със здравословното хранене, на какво ниво са по тази толкова важна за израстването им тема?

Мисля, че като цяло децата са на едно добро ниво, виждам го и по игрите, които правим – малчуганите грешат все по-малко и заниманията вече стават не толкова за знания, а за бързина. Децата се научават кое е полезно и кое не. Друг е въпросът дали го изпълняват вкъщи, но много от тях казват „На мен не ми разрешават да ям пица„, примерно. Това е радостно, защото вече има самосъзнание и у родителите. Това, на което учим децата е като влязат в магазина да отсяват полезните и вредните храни, да помнят, че трябва да обръщат внимание на зърнените храни, а и не само, че трябва в чинията им да присъстват точно определени продукти и да знаят по колко пъти на ден се консумират.

Наясно ли си с това как се хранят децата в самите детски градини? Съвпада ли менюто с това, на което ги учите?

По моя информация в Община Пловдив тече процес, чрез който се цели да се направи реална оценка на храненето на децата в детските градини в града. Поръчана е такава оценка. Но преди всичко съм доволна, че процесът стартира още вкъщи. Пак казвам, това е основно въпрос на самосъзнание на родителите. Иначе, конкретно ние не можем да уловим и да сме наясно какво се случва във всяка детска градина. Идеята е да се говори много за здравословното хранене и то да стане личен приоритет на всяко дете още от малко.

Ще споделиш ли с читателите на delo.bg един примерен хранителен режим, т.е. какво включва здравословното хранене на детето?

Мога да го кажа по най-общия начин, така както се помни най-лесно от децата. Пълноценното хранене дневно трябва да включва:

5 пъти зърнени култури
4 пъти зеленчуци
3 пъти плодове
3 пъти млечни продукти
2 пъти месо

Естествено, учим ги в детайли и как се комбинират различните групи храни на закуска, обяд и вечеря.

сн. Лили Бързева с децата от ЦДГ „МИР“, Пловдив, район „Западен”, 08.02.2016 г.

И още по темата „Здравословно хранене на децата“:

4 храни за деца гении и 5 за добър сън

Рибите, които вредят на децата

Химикали в храната разболяват децата от аутизъм

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg