Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца заради злоупотреби със средства

1

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е бил задържан за 24 часа по обвинение за участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления и получаване на подкупи. От фонда са арестувани още 8 длъжностни лица, които са подпомагали своя началник. Проведени са претърсвания и изземвания, както и са разпитани свидетели. Очаква се арестът да бъде удължен на 72 часа.

Десетки са злоупотребите, свързани с лечението на деца в чужбина, установени от екипите на ГДБОП, които тази сутрин са влезли във фонда след два месеца разследване. Нарушенията са свързани и с транспортирането и настаняването на семействата на болните деца зад граница – настанявали са болни деца в частни апартаменти вместо в клиники. Длъжностните лица от Фонда за лечение на деца са получавали и подкупи. Пари под масата взимал и самият Павел Александров. Той получавал рушвети от родители на болни деца, които носели парите на ръка. При акцията са открити пликове с пари в неговия кабинет.

За днес е било насрочено заседание на Обществения съвет на центъра, но то не се състоя. Членовете му нямат представа за проверката на ГДБОП, както и за нарушенията, извършвани от председателя на фонда. Пред журналисти коментираха, че са запознати единствено, че съществуват малки административни грешки.

Павел Андреев бе уволнен от този пост от здравния министър в правителството на Орешарски Таня Андреева. Нейният наследник служебният министър Мирослав Ненков го е върнал през 2014 година на поста.

Здравният министър Петър Москов вече назначи проф. Владимир Пилософ за нов директор на Фонда.

Сред първите, които коментираха ареста и злоупотребите, направени със средства на Фонда за лечение на деца, беше волейболната ни легенда Владо Николов.

Павел Александров

Владо Николов и Павел Александров по време на изявление във връзка с общата благотворителна инициатива – мачът-бенефис на волейболния ас на 8 май 2016 г.

„СКАПАХ СЕ! ТОВА МОЖЕ ДА УБИЕ ВСЯКАКЪВ ЕНТУСИАЗЪМ! ТОВА МОЖЕ ДА ТЕ ОТКАЖЕ ДА ПРАВИШ КАКВОТО И ДА БИЛО!
Организирам бенефис, обещах си, че първите пари, които съберем, ще ги дарим на този фонд, защото уж е под държавен контрол, уж парите се харчат САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА НУЖДАЕЩИ СЕ ДЕЦА!
И сега – пляс през лицето!
Някой може ли да ми обещае, че утре, когато дарим 50 000 лева, те ще отидат само и единствено за нуждаещите се деца!?
ДА НАПЪЛНИМ ЗАЛАТА НА 8-И!
ДА ДАРИМ ПАРИТЕ ПРЕД 12 000 ДУШИ, ЗА ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СЛЕД ТОВА ЩЕ СЛЕДИМ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯХ!“

написа волейболистът в официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. ани на

    Ейй, не се наядоха тея изроди бее…! Бясна съм! Колко деца умряха заради тях и далаверите им!? Само, че „те нямат вина“ разбира се и едва ли ще си получат заслуженото.

Коментирай в Delo.bg