Ангела Меркел оглавява коалиция „Ямайка“, след като спечели четвърти, рекорден мандат

0

Въпреки че Християндемократическата партия спечели най-много гласове на парламентарните избори, няма пълно мнозинство в Бундестага. Аналазитори коментират, че се очакват сложни преговори за сформиране на кабинет заради разпределението на депутатските места и заради различията в позициите на политическите сили.

Ангела Меркел, която остава на канцлерския пост за рекорден, четвърти мандат, заяви, цитирана от ДПА, че в полза на националистическата антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ християндемократите са загубили един милион избиратели.

„С добра политика ще се опитам да ги спечеля обратно“ –

обеща Ангела Меркел и увери, че след вота „Алтернатива за Германия“ няма да влияе в политиката на страната, защото ще бъде изолирана.

Междувременно в опозиция минават социалдемократите, които до момента бяха част от „голямата коалиция“ заедно с християндемократите и други партии.

„Запознах се с позицията на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея“ –

заяви Меркел.

Най-вероятният вариант за общо управление остава коалицията „Ямайка“. В нея влизат освен партията на Меркел, още баварската ѝ сестринска партия Християнсоциален съюз, Зелените и либералите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg