20 години без принцеса Даяна

0

Британци и туристи полагат цветя и снимки пред двореца Кенсингтън в Лондон за 20-годишнината от смъртта на принцеса Даяна. „Принцесата на народа“ загина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

20 години без принцеса Даяна

Принцовете Уилям и Хари почетоха публично паметта на майка си вчера, като посетиха дома й, мемориалната градина и благотворителни организации, с които тя работеше.

Днес те ще скърбят далече от чуждите очи. Останалите членове на кралското семейство, включително и кралица Елизабет Втора, не планират участие в официални паметни мероприятия.

20 години без принцеса Даяна

Лейди Ди е един от символите от края на 20-и век. Като модна икона и филантроп тя очарова с топлотата си много хора.

20 години без принцеса ДаянаПринцесата подкрепяше борбата със СПИН, убеждаваше хората, че тези болни не трябва да бъдат изолирани. Тя беше много активна и в борбата срещу противопехотните мини.

Наричаха приживе принцеса Даяна „Кралица на сърцата“ заради нейната способност да общува с обикновените хора.

Даяна Спенър не е била добра ученичка. Проваля се на два изпита и напуска училище на 16 години. Баща ѝ настоява да се учи в шведско учебно заведение, но своенравната му дъщеря иска да се върне вкъщи, където се дипломира като детска учителка. След това работи като детегледачка, а после успява да се уреди в детска градина.

Като дете посещава балетни курсове, а най-голямата мечта на бъдещата принцеса е да стане прочута балерина. От детската ѝ мечта я отказва нейният висок ръст. До трагичната си смърт на 31 август 1997 г. е дарител на English National Ballet.

20 години без принцеса Даяна

Даяна е водила синовете си Уилям и Хари на неподходящи за кралски особи места – увеселителни паркове (на снимката) и заведения за бързо хранене. Заедно с наследниците на короната е посещавала приюти за бездомници, както и клиники за лечение на СПИН.

20 години без принцеса Даяна

Принцесата на народа е имала любим десерт – пудинг с масло. Тя често минавала през кухнята, докато се приготвяло сладкото изкушение и си хапвала от него, спомня си Дарън Макграти, готвачът на Даяна.

20 години без принцеса Даяна

Тя и Принц Чарлз се запознават на семейно събиране, едва когато тя е на 16. Престолонаследникът на британската корона отначало започва да излиза със сестра й Сара Спенсър.

Чарлз и Даяна стават годеници, когато красавицата е на 19. Женят се година по-късно под натиска на кралската фамилия, според която по-възрастния с 12 години Чарлз е крайно време да се задоми.

20 години без принцеса Даяна

В катастрофата в Париж точно преди 20 години заедно с принцеса Даяна загина приятелят ѝ Доди ал-Файед (на колажа), както и шофьорът им Анри Пол. Телохранителят на принцесата Тревър Рис Джоунс получи тежки контузии, но оцеля.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg