19 страни от Европейския съюз поискаха забрана на ГМО

0

Деветнадесет страни, членуващи в Европейския съюз, в крайна сметка се обединиха и поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия. За целта се предлага приложението на нов европейски закон, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от АФП.

По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври 2015 г. да поискат забраната върху отглеждането на ГМО култури на тяхна територия, които досега бяха със статут разрешени или тепърва предстоеше тяхното разрешение.

Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. Другите, които направиха това по-рано, са България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия. Великобритания отправи такава молба за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия – за Валония, уточни Европейската комисия.

Mon 810В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и тя се отглежда в Испания, Португалия в по-малка степен в Чехия.

Осем молби за отглеждането на ГМО са подадени в момента в ЕС, а сред тях и и искането за подновяване на разрешителното за МОН 810. По четири от тях Европейската служба по сигурността на храните е дала положителен отговор, а останалите четири все още се анализират, уточни Еврокомисията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg