146 г. от обесването на Левски. Поклон, Апостоле!

0

Апостола не е бил съгласен никога с мнението на Любен Каравелов, че въстанието трябва да се вдигне извън България. Левски е осъзнавал, че народът, макар приел възгледите му, не е готов да въстане срещу тирана. Народ, който е живеел робски пет века, не може да възприеме лесно и бързо мисълта, че може да бъде свободен. Каравелов, който от години странства из Румъния, няма как да знае това. Единственият член на комитета, който обикаля из България и говори с българите по места, е Васил Левски.

Левски

Поради факта, че Апостола не е искал да се избързва с въстанието, Каравелов му изпраща за помощник свой човек – Димитър Общи. Плановете не се развиват, както трябва. Парите за въоръжаване на четниците не стигат. Каравелов и Димитър Общи иска да нападнат пощата, която превозва данъците от Орханийско и Тетевенско.  Апостола се противопоставя на това решение, той ясно е осъзнавал, че няма как такъв обир да бъде подминат с лека ръка и да се прости на извършителите.

Левски

Димитър Общи и Каравелов не се вслушват в думите на Апостола – тази тяхна грешка коства разкриването на цялата организация и живота на Левски. Всички извършители на обира са заловени. Започва началото на края за ВМРО. Както вече казах – цялата организация се тресе от предателства и акции на полицията.

Васил Левски разбира какво се случва твърде късно и потегля към Ловеч, за да прибере тайната поща. В тази поща се намират много имена и ценна информация за всички, свързани със святото дело. Апостола е объркан от създала се ситуация и започва да прави грешки.

Левски

На Бъдни вечер, по път за Ловеч, той е спрян за проверка от турските пазители на реда. Апостола казва, че не носи документи в себе си, защото отива на лозето си. Тук турците се усещат, че има нещо нередно. Кой уважаващ себе си християнин ще работи на такъв свят празник? Те не знаят, че пред тях е стои Васил Левски – Демона на Империята, затова и го пускат да си върви. Турците решават, че има нещо сбъркано в този човек и отиват да съобщят в конака. Там те виждат портрет на Левски и разбират, че са изпуснали Апостола. Веднага е обявена тревога. Всички турци в околността започват да издирват Апостола и най-нормалното се случва – на 27 декември 1872 г. той е заловен в ханчето близо до село Къкрина.

По време на дългите и мъчителни разпити Васил Иванов Кунчев не издава нито един свой съратник. Единствените имена, които той споменава, са на хора, за които знае, че вече са покойници или отдавна са напуснали пределите на империята. Апостола е осъден на смърт чрез обесване.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена. Най-светлият син на България увисва на бесилото!

 

Показана е 2 от 2 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg