146 г. от обесването на Левски. Поклон, Апостоле!

0

Повечето от нас, които твърдим, че сме родолюбци, мислим, че знаем всичко за Апостола. Говорим без да се замисляме за него и неговото дело, което ни е помогнало в огромна степен да се освободим от робското си мислене и ни е подготвило за една свещена война срещу потисника. Дали знаем наистина нещо за Левски или просто се бием в гърдите, защото сме прочели или чули нещо в училище? Трябва ли да бъде обявен за светец? Защо точно той се надига и защо толкова го обичаме? На тези въпроси ще се опитам да дам отговор по-надолу в текста.

ЛевскиВасил Левски е роден под името Васил Иванов Кунчев на 18 юли 1837 г. в китното планинско градче Карлово. Той произлиза от бедно семейство – има още четири братя и сестри. Родителите му – Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова едва свързват двата края.

Образованието си започва във взаимното училище в Карлово. Когато Васил е на 14 години, баща му умира. Васил и другите му братя Христо и Петър трябва да се грижат за семейството.

През 1855 г. Васил става послушник при вуйчо си архимандрит Василий, таксидиот на Хилендарския манастир. Учи в класното училище в Стара Загора и преминава курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно училище.

През септември 1858 г. приема монашеството и става дякон, приема името Игнатий. През следващата година е обявен за йеродякон в „Света Богородица“ в родния си град.

На 3 март 1862 година решава до остави расото и заминава за Сърбия, взима участие в Първата българска легия, организирана от Георги Раковски в Белград. Запознава се с тежкия живот за борците за свобода, по време на обучение си показва отлични качества, и заради ловкостта си е награден с прякора „Левски“. Левски е силно повлиян от идеята за образуване на чети, които да навлизат в България, но ясно си дава сметка, че това няма как да стане, ако народът не е организиран.

На Великден през 1864 г. реже монашеските си коси и се обявява за дякон Васил Левски – деец за национално освобождение на българите. През следващите години обикаля из България, преподава в различни училища, създава родолюбиви дружини, които да се подготвят за въстание.

Левски

През 1866-1867г. се движи в средите на Панайот Хитов и Стефан Караджа, среща се с Раковски, става знаменосец на четата на Панайот Хитов и преминава заедно с нея в Сърбия, взима участие във Втората българска легия.

През 1868 г. Левски вече е сигурен, че свободата на Отечеството няма да дойде отвън, а трябва сами да си я вземем. На 11 декември започва първата си обиколка през българските земи. Първоначално се отправя към Северна България, навсякъде се среща със свои доверени хора и ги подготвя за делото.

През 1869г. създава първия комитет на Вътрешната революционна организация  в Плевен. Продължава да развива мрежа от комитети и в Ловеч, Карлово, Троян, Калофер, Казанлък, Сопот и Пловдив. Апостола е сигурен, че може да вдигне народа на въстание, но ще му е нужно още време за подготовка.

Левски, заедно с Любен Каравелов, създава и БРЦК. Васил е обеден, че въстанието трябва да бъде вдигнато в България, а не да навлизат чети в страната.

Показана е 1 от 2 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg