138 години от Шипченската епопея

0

Стотици българи от всички краища на страната пристигнаха на легендарния връх Шипка за отбелязването на 138-та годишнина от Шипченската епопея. И тази година три лъча се събраха пред Паметника на свободата, а в 13.45 топовен изстрел възвести началото на възстановката на важни моменти от героичните боеве за Орлово гнездо, в която участваха над 200 патриоти от Национално дружество „Традиция“. Какво трябва да не забравяме от събитията през 1878 година споделя историкът Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов, историк

-Какво трябва да значат за нас боевете на връх Шипка 138 години по-късно?

-Това, че свободата не ни е дадена даром и за нея трябва да се борим и да я защитаваме всеки ден. Както България възкръсна преди 138 години и се появи на картата, така след някои друга година може да я няма. Нашата държава е губила своята независимост два пъти досега. От нас зависи да не допускаме това нещо да се случи и ако някой си мисли, че е невъзможно, нека да се върнем назад в историята през последните 26 години и да видим колко невъзможни неща се случиха. Невъзможно беше да се разпадне СССР, да се разпадне Югославия и да започне кървава война, невъзможно беше американците да бомбардират Белград, да обесят Садам Хюсеин. Дори вчера в новините видяхме невъзможното хиляди имигранти незаконно да щурмуват влакове и да преминават граници в съседна Македония и да се налага армията да ги озаптява и да се обявява извънредно положение. Затова трябва да правим всичко, което се иска от нас, за да не допуснем отново да загубим България.

-Има ли моралното право политическият ни елит днес да бъде на Шипка?

-Не! Това не е елит. Това е утайката на обществото. При нас процесите през последните 26 години са толкова умело манипулирани и направлявани, че те издигнаха по върховете на обществото не най-добрите, а най-пропадналите. Тези, които не служат за пример, а служат за отвращение на всички останали. В резултат виждаме, че в България гражданското общество доколкото съществува не иска да се идентифицира по никакъв начин с управляващите партии, отвращават се изцяло от политиката, което между другото е крайната цел на цялото това начинание. А именно нормалните, свестните, интелигентните, работещите, ангажираните, дейните, патриотично мислещи българи, да не се ангажират с политика и тя да остане за купения, корпоративния вот, който колкото по-малка е избирателната активност, толкова повече тежи той. В резултат се възпроизвежда този корпоративен анти български, колониален, продажен елит.

боеве Шипка

-Голяма част от българите, качили се на връх Шипка освен българското знаме, носят със себе си и руското. В същото време управляващите подкрепят санкциите срещу Руската федерация.

-Те подкрепят това, което им е казано от американското посолство. Те всъщност няма какво да подкрепят, те изпълняват това, което им се каже. На практика България не е независима държава в момента. Ние представляваме един суровинен придатък на евтина работна ръка на американската търговска и финансова империя, която контролира не само България, разбира се, а и някои части на Европа. България е здраво хваната в тази хватка и няма никакви изгледи да се освободи, освен ако не избухне революция, изхвърлим всички тези хора от управлението, да ги изпратим по затворите, където им е мястото и да получат наказанието, което са заслужили и България да започне да се развива. Защото страната ни от 1944 година насам, а пък и от преди това не е независима. След 1989 година ни обясняваха, че България е едва ли не се е сдобила със своята свобода. Напротив! Управляващият в момента американски режим е стотици пъти по-анти хуманен, от предходния.

-Вчера Каварна влезе в новините с предложението на сдружение „Джем“ да се постави паметна плоча на Саръ Сълтък на нос Калиакра. Вие скочихте срещу това предложение. Защо?

-Бях сигнализиран от общински съветници в Обс Каварна, че на заседание на Комисията по финанси и бюджет, са били уведомени от директорката на музея в града Дарина Мирчева, че предстои поставяне на такава плоча. Казала е, че от Министерството на културата са били наясно с това. Аз разговарях с тях. Според това, което ми каза пресаташето Радка Петрова, че подобно нещо няма. Отрекоха това, което казва директорката на музея, но така или иначе ситуацията е изключително неопределена. През 2012 година в интервю сегашният заместник-министър на културата Бони Петрунова споменава идеята за поставянето на тази плоча. Разбира се, с оглед на това, че се вдигна скандал едва ли ще можем да разберем какво точно и как е било предвидено и кога точно е трябвало да се случи. След като реагирахме по този начин, такава плоча няма да бъде сложена. За съжаление това показва, че при нас провокациите срещу българската история и култура продължават.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg