С обновен паметник Петрова нива посрещна хиляди родолюбци

0

Днес в местността Петрова нива край Малко Търново се провежда Националният възпоменателен събор по повод 112-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 г. в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. Паметникът в историческата местност беше застрашен от срутване. Какво е състоянието на възпоменателния знак днес ни разказва кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Илиян Янчев

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново

-Г-н Янчев, как протича тазгодишният събор на Петрова нива?

-Това, което виждам в момента е, че въпреки лошото време и дублирането на събития в цялата страна, има много хора, които са дошли, за да почетат паметта на илинденци и преображенци.

-Какво се случва с паметника в местността Петрова нива, който беше застрашен от разпадане?

-С голямо удовлетворение мога да кажа, че паметникът е обновен. Това, което в продължение на година правеше общината по нейна инициатива за събиране на средства е факт, паметникът е реновиран. Ще остане за радост на поколенията. Днес е денят, в който всеки, който се чувства родолюбец, който обича България, да дойде тук, да се поклони пред жертвата на илинденци и преображенци. Точно тук на Странджанската Голгота – Петрова нива.

-Каква беше причината паметникът да бъде в лошо състояние толкова дълго време?

-Паметникът е строен през 1958 година от дарение на добри хора по инициатива на тракийци. От тогава почти не беше правен никакъв ремонт и въпреки всички писания до министерства, защото това е паметник на културата, от никъде нямахме добра воля и затова решихме да пробваме чрез медиите. За щастие за кратко време се събраха около 68 000 лева, направихме процедура, имаше фирма-изпълнител, която в срок извърши ремонта. Сега съм точно пред паметника и с гордо вдигната глава и голямо задоволство мога да кажа, че сме направили нещо за паметника и за ония хора, които на времето са дошли тук да положат клетва и по-късно да дадат живота си. Ние сме длъжни, идеята остава жива и до днес.

Паметник Петрова нива

-На събора на Петрова нива официален гост е вицепрезидентът Маргарита Попова…

-Да, пак казвам, че днес се дублират национални събития и официалните лица са раздвоени. Важното е, че тракийци и хората, които обичат историята, обичат Тракия, са тук. Община Малко Търново въпреки липсата на средства отделя достатъчно, за да може наистина Петрова нива да остане едно възпоменание, което да се помни.

-Ще поставите ли някакви искания пред госпожа Попова? Нещо, което да помогне местността Петрова нива да стане по-атрактивна за туристите?

-Това го правя почти всяка година.

Петрова нива

-Има ли ефект?

-Ако трябва да съм откровен не много. Както Ви казах за паметника събрахме 68 000 лева, които бяха необходими по плана, който направи фирмата. От Министерството на културата дадоха само 3 800 лева. Ако това е нещо като помощ – благодарим, но не е достатъчно. В крайна сметка държавата е тази, която трябва да се грижи за паметниците и историята да остане жива.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg