ЕКСКЛУЗИВНО! Кой провали „Златния Орфей“ 2015?

0

Златният Орфей“ – Фестивалът на българската естрадна песен, Фестивалът-емблема за втората половина на 20 век, носител на редица международни награди, Фестивалът, гордост за България. Преминал през времето „Златният Орфей“ живее в и чрез хората. Възниква през 1965 г. като Песни за българското Черноморие, а култовият „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг се превръща в първия му дом. През 1967 г. се появява името „Златният Орфей“ и се въвеждат две категории – Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото вече е Летният театър на Слънчев бряг. И така до 1999 година…

Златният ОрфейДнес Летният театър на Слънчев бряг не съществува, а „Златният Орфей“ решава да се завърне. Или поне така изглежда… Появяват се инициативни комитети на творци на българската култура за „Спасяването и съхраняването на Международния фестивал „Златният Орфей“. Дори самото име на инициативата показва безпомощното състояние и поне за мен привидната носталгия по отминалото време. За кого ще съхранявате и спасявате „Златния Орфей“ след като вече 16 години е само спомен!? Но всички ние като наивни глупаци вторачихме поглед, вдигнахме завесата, пуснахме прожекторите и дори се качихме на сцената. Декорът е ясен – надписът „България – страната на абсурдите!“.

Цялата музикална гилдия се тресе, защото някак си, съвсем случайно, в последния момент се оказа, че няма пари. И то не малка част, а почти цялата необходима сума за провеждането на първото след 16-годишно прекъсване юбилейно издание на „Златния Орфей“. 275 бона не стигат! Организацията е под всякаква критика, изпълнители, участници и гости постоянно звънят, за да разберат ще има или не Събитие. А през това време топката се прехвърля от единия край на сцената до другия и „ОТРовените писма“ валят едно подир друго.

Седмица преди началото с помощта на агенцията-фантом “Silver Key” /опитайте се да откриете в Google!/ до „Уважаемите български Граждани, Медии, Институции, Представители на Бизнеса, Представители на политически формации, Колеги…“ достигна гръмовният зов за финансова помощ. Оказва се, че тази агенция само помага на групата инициативни творци, за която Ви споменах в началото /друг е въпросът колко от тях знаят, че имената им съществуват под това „отРовено писмо“/ да се обърнат към всички нас. Внимание! Ето към кого се обръщат специално от инициативния комитет:

Обръщаме се към Вас, българските политици, които влизате в предстояща предизборна кампания и ще се стремите за пореден път да убеждавате избирателите, че сте заинтересовани и ангажирани към националните проблеми и значими български каузи и интереси и тяхното отстояване, да използвате тази възможност и да докажете това на практика. Ще бъде благородно да отделите част от средствата, предвидени за агитация, за да зарадвате българската публика с провеждането на „Златния Орфей“ тази година.

Май някой е решил да трупа активи и да политизира едно музикално събитие. Е, да… всички знаем, че родните ни поп звезди с нетърпение чакат предизборните кампании, за да припечелят някой лев, но нали си спомняте за декора на нашата сцена – „България – страната на абсурдите!“.

Второто „отРовено писмо“ е от фондация „Генко Генов“ и може би внася определена „яснота“ в ситуацията:

„Преди повече от три месеца беше съставен организационен екип, който в продължение на седмици работи усилено и целенасочено към провеждането на Събитието. Бяха декларирани добрите намерения и добра воля на всички участници да се включат съвестно, отговорно и напълно безкористно в работата по организацията. Следва ясно да подчертаем, че Фондация „Генко Генов“, не е прехвърляла и не е имала намерение да прехвърля или определя каквито и да е права върху който и да е от членовете на организационния екип. Това условие е било ясно поставено в началото на всички организационни действия и никога не е било дискутирано положение, различно от описаното. Усилията на всички ни бяха насочени, както към организиране на детайлите по реализацията, така и по финансирането на събитието – набиране на спонсори. Дариана Генова – Директор на Фондация „Генко Генов“, както и двете й деца – Райчин Генов и Блага Генова – наследници на създателя и дългогодишен директор на Златният Орфей – Генко Генов, Галя Георгиева и Пейо Пеев – представляваха този организационен екип.“

Ето и продължението на същото това писмо:

Месец преди датата, насрочена и публично обявена за провеждане на събитието, Галя Георгиева обяви, че с нея се свързал спонсор, който е декларирал желанието си да финансира Фестивала изцяло. Но Галя Георгиева постави следните условия за усвояването на средствата:

  1. Да не се разбира (дори и от Фондация „Генко Генов“ и останалите членове на екипа) кой е дарителя, съответно – липса на прозрачност относно произхода на финансовите средства;
  2. Създаване на допълнителна сметка, извън тази на Фондацията, на името на изцяло физически лица, на която средствата да бъдат преведени. (като доказателство разполагаме с документи и мейли, които бяха предложени от Галя Георгиева за подписване);
  3. Сключване на споразумение между Фондацията и останалите членове за овластяване на същите да организират и провеждат Фестивала за следващите 10 години(!), съответно учредяване на права на тези членове, за каквито в дългата история на Фестивала никой от неговите партньори не е претендирал;

Обявяваме отговорно, че разполагаме с любителски запис, от който става пределно ясно как (и кои) членове на организационния екип направиха опит финансирането на фестивала да бъде опорочено и забулено в тайнственост и липса на прозрачност, и, вероятно, лично облагодателстване, „извивайки“ ръцете на Директора на Фондацията да приеме условия, противоречащи на морала и традициите на единственото музикално събитие, прославило България и българската полупярна песен и, по този начин да обиди интелигентността и културата на българската публика!

Обърнахме се към Райчин Генов, син на Генко Генов и представител на едноименната Фондация с въпроса коя е Галя Георгиева?

Райчин Генов, Златният Орфей

Райчин Генов

Райчин Генов: Галя Георгиева работи в Столична община, но не бих искал да намесваме този институция. В смисъл далеч съм от мисълта, че институцията носи отговорност за нейните действия. Тя е поканена от г-жа Дариана Генова да бъде в екипа на Фестивала.

Чии интереси според Вас представлява Галя Георгиева?

За мен това са нейни собствени. Лична амбиция… това е – лична амбиция! Нямам друго обяснение. Далеч съм от мисълта, че има някой зад нея и т.н.

Както е посочено в писмото – има спонсори, които искат да дадат пари, но съм далеч от мисълта, че тези спонсори подозират, че самата тя иска да има права над Фестивала в следващите 10 години.

Защо не се изяснява кои са тези спонсори?

Не знаем! Г-жа Дариана Генова в качеството си на директор на Фестивала „Златния Орфей“ и на Фондация „Генко Генов“ държеше да знае откъде са тези пари, защото тя е тази, която носи отговорността и която ще понесе отговорността, ако няма Фестивал. Тя е тази, която е подписала договорите и с БНТ, и с музиканти и е поела всичките тези ангажименти. Тя е тази, която фактически е подведена. От кого е била подведена за съжаление ние… не бих искал да казвам, защото ние нямаме доказателства. Нищо черно на бяло.

Но все пак сте получавали на е-мейли информация, кои са спонсорите…

Не! Ние не знаем откъде са тези пари. Включително ние имаме запис, на който директно се пита откъде са тези пари и кой е този човек. Ще поемем каквито гаранции иска… отговаря ни се, че този човек не иска да му се знае името, има условия и тези условия са да се направи сметка на две физически лица. Юристът, с когото се съветваме каза, че е абсурдно. Ние предложихме сметката да бъде за Слънчев бряг, от там да се правят плащанията, защото това е домакинът, да бъде в… някъде, някоя друга институция, но да е нещо сериозно. Не може пари за „Златният Орфей“ да бъдат превеждани в сметка на физически лица. Никога г-жа Генова не е имала претенции… Тя иска, ако трябва да носи отговорност – да не е в лична сметка, а да бъдат във Фондацията.

галя георгиева

Галя Георгиева

Разбира се потърсихме за коментар и Галя Георгиева. От оскъдната информация за нея става ясно, че работи в Столичната община, част е от екипа, който организира конкурса „София пее“ и има няколко записани песни.

Защо призовавате политиците да дават пари от своите кампании за спасяването на Фестивала „Златният Орфей“? Не смятате ли, че се политизира едно музикално събитие по този начин?

Само да кажа, че това отворено писмо, което е от инициативен комитет, група творци, интелектуалци, артисти и всъщност това отворено писмо е от тяхно име. Това, което ние сме направили, е да изпратим писмото към медиите, партньори, бизнесмени, които очакват те да получат финансиране, за да може да се плати „Златният Орфей“.

Но Вие всъщност сте участвали в организационния комитет заедно с представителите на Фондация „Генко Генов“ и Пейо Пеев.

Ние сме се ангажирали максимално да популяризираме всичко случващо се със „Златният Орфей“. Нямаме ангажимент като организатори, не сме били организатори и никъде не сме се подписвали като организаторски екип. Сметката е отворена от инициативния комитет. Нашата агенция „Silver Key няма отношение към инициативния комитет на творците. Това е, което мога да ви кажа. Най-хубаво е в този момент максимално и Вие като представител на медия да популяризираме всички, за да може наистина да се съберат средства, за да се спаси това Събитие, което е от национално значение и обществено, свързано с българската култура и с туризма на нашето Черноморие, по-конкретно Слънчев бряг и това откъде точно ще дойдат средствата, откъде ще дойде финансирането не знам дали има някакво значение, ако това е национална кауза. Аз лично се ангажирам, това е вече лично мое мнение, че ако се обединят дори всички политически сили и всички политици, които са ангажирани в момента и които отправят апел съм хората в една предизборна кампания… това няма да е никак лошо, ако те бъдат благородни и дарят част от средствата, които са предвидени дори за кампании. Не виждам какво лошо има, но това е мое мнение.

Защо не искате парите да отиват по сметката на Фондация „Генко Генов“?

Аз нямам нищо против. Аз не съм човек, който може да каже къде точно да отидат парите. Значи основното в тази кауза е да се спаси „Златният Орфей“ и да се платят разходите, които вече са направени като ангажимент за организацията. Не е добре да се политизира, но е добре да се обединят наистина институциите. Това е най-доброто.

Поставяли ли сте условие за „сключване на споразумение между Фондацията и останалите членове за овластяване на същите да организират и провеждат Фестивала за следващите 10 години(!), съответно учредяване на права на тези членове, за каквито в дългата история на Фестивала никой от неговите партньори не е претендирал.“?

Правата на „Златният Орфей“ се притежават от БНТ и НДК. Няма други организации, други фондации.

Галя Георгиева увери, че няма апетити към „Златният Орфей“, но съвсем удобно спести информацията, която получихме от единия от членовете на инициативния комитет – творецът Михаил Белчев.

Михаил Белчев, Златният Орфей

Михаил Белчев

Г-н Белчев, нелегитимна ли е сметката, която е създадена от инициативния комитет?

Това са няколко човека, които са в течение какво ще влиза в тази сметка и има абсолютна прозрачност. Това е гражданска сметка. Нейното /на Дариана Генова/ е нелегитимно, защото тя дава сметката само на нейната Фондация „Генко Генов“, на която е председател. Това е грозното, че няма прозрачност при нея. Дариана не притежава никакви права. За тази година са й отстъпени, но само за това събитие, правата от БНТ и от НДК. Тъй като БНТ и НДК 50 на 50 притежават правата на „Златния Орфей“. Ние спасяваме „Орфея“! Аз съм си дал името под декларацията, в която 40 човека, интелектуалци, участваме в спасяването на „Златния Орфей“. Ако има задкулисие, разбира се, ще оттегля подкрепата си.

Кой има апетити към „Златният Орфей“?

Как кой… „Златният Орфей“ е наш, той не е на семейство Генови. Това не е наследствен имот. Фестивалът не е частен.

От Фондация „Генко Генов“ се опасяват, че Галя Георгиева иска да вземе опеката над Фестивала…

Това е параноя! – категорично отсече творецът Михаил Белчев.

Най-важният въпрос обаче, все още остава без категоричен и ясен отговор. Ще има ли „Златен Орфей“ след седмица? Отговорът на Галя Георгиева:

Аз не мога да кажа. Това зависи от доброто желание и от доброто намерение на представители на бизнеса и на представители на всички граждани, които биха могли да помогнат. Аз не мога да се ангажирам с това.

Ако не се случи „Златният Орфей“ кой ще бъде виновен?

Аз не съм подписала никакви договори за организацията, за да мога да кажа. Обърнете се към Фондация „Генко Генов“. Ще се позовете на официално подписаните договори и тогава ще се каже кой е виновен. Аз съм един Ваш колега, който е участвал в популяризирането на събитието.

Ето и как завърши разговорът ни с Райчин Генов, синът на Дариана Генова:

Дариана Генова, Райчин Генов

Дариана Генова и синът й Райчин Генов

Има ли светлина в тунела или можем ясно вече да кажем, че „Златен Орфей“ няма да има тази година?

Чакаме едно по-категорично държавническо решение по въпроса. Уведомили сме на най-високо ниво хора за проблемите, които се случват в момента. Изключително грозно е, че членове от екипа влизат в спорове, защото при всички положения това изглежда смешно, грозно и обидно за хората, които чакат да се появи Събитието. Хората, които най-много искат да спасят Събитието ще бъдат на „Златния Орфей“ и то безплатно. Има имена като Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, огромни български звезди, както и от по-младото поколение изпълнители, които застанаха с имената си зад Събитието без да поискат хонорар. На тях им беше обяснено, че в момента не можем да гарантираме техния хонорар, но ги каним да бъдат на сцената. Те застанаха зад това нещо. Това са истинските спасители на „Златния Орфей“, ако успеем да има Събитие, а не хора от някакъв инициативен комитет, на които им е казано: „Пари има, елате, спасете го!“ Нали разбирате каква е разликата!? Отделно, в този инициативен комитет има двама души, които лично г-жа Генова, аз съм свидетел на разговора с тях, ги покани за членове на журито срещу хонорар от 500 лв. И двамата се изсмяха на този хонорар.

За кого говорите?

Борис Чакъров и Иван Кутиков. Нямаме запис на разговора, но се съмнява, че биха отрекли, че са поканени на Фестивала като членове на журито.

Подценихте ли организацията и как оценявате работата си през този период от време?

При всички положения сме допуснали доста грешки през този период, от които сега ще берем плодовете. В никакъв случай не сме подценили организацията. От самото начало, когато имахме първите преговори със Слънчев бряг ние имахме големи страхове, дори буквално не желаехме тази година да се започне това нещо от февруари месец при положение, че това ни е първата среща със Слънчев бряг. Но ентусиазмът, който усетихме на всички хора около нас, включително и на Галя Георгиева и Пейо Пеев ни зареди и ни вдъхна увереност и тръгнахме да го правим. За съжаление е възможно това да е било наша голяма грешка.

Има ли „План Б“ за „Златния Орфей“ 2015?

„План Б“… (замисля се) – да мислим за догодина! „План Б“ зависи изцяло от всички участници, които ще преживеят едно невероятно разочарование, ако не се случи Събитието. При всички положения Събитието щеше да се случиq благодарение на българските изпълнители и творци, не благодарение единствено на Фондация „Генко Генов“, в никакъв случай, а на тези хора, които не попитаха за хонорари.

Все някога цялата истина ще излезе наяве! Екипът на delo.bg потърси и една от носителките на „Златния Орфей“ – Нели Рангелова. Тя заяви пред сайта ни, че не е получила обаждане от страна на Дариана Генова за участие във Фестивала, въпреки че е печелила „Златния Орфей“. Певицата изрази уважението си и сподели спомени за Генко Генов, но също така припомни факта, че този Фестивал е ръководен и от други не по-малко значими имена. През 1970-те и 1980-те директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков.

Нели Рангелова, Златният ОрфейНели Рангелова сподели, че все още за някои хора изглежда, че трудът на музикантите може и да не бъде овъзмезден. Именно в последните години преди прекъсването на фестивала „Златния Орфей“ изпълнителите са участвали безплатно в името на общата кауза, за която всички говорят.

Но не трябва ли да се учим от историята и да не повтаряме грешките? Не трябва ли най-накрая да счупим този бутафорен декор-гротеска „България – страната на абсурдите!“ и да срутим порочните практики при организирането на такъв тип събития? Не помислихме и за огромното разочарование, което ще залее не само готвилите се за участие изпълнители и екипът, създал песните им, но и всички, които искаха да съживят спомена, пазен в сърцето, за онзи „Златен Орфей“…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg