Жерар Депардийо – гигантът с душа на дете

0

Над 170 филма, 45 години в киното, скандална биография още от най-ранна възраст, любовни истории, законни и незаконни деца – това е Жерар Депардийо, който през 2005 г. е обявен за най-скъпоплатеният актьор във Франция, като за четири филма заработва 3,2 млн. евро.

Годините преди славата

gerard depardieu, Жерар ДепардийоНа 27 декември 1948 г. в малкото градче Шатору на бял свят се появява третото от общо петте деца на семейството на строителния работник Рене – Жерар Ксавие Марсел Депардийо. Майката Ан Жини ражда децата едно след друго, Жерар изобщо не е желан и тя прави опит да абортира. Бащата се пилее по града, напива се, скандалите нямат край.

По думите на актьора, още на 10 години той проституирал, защото много го харесвали възрастните хомосексуалисти. Твърди се, че един от богатите му любовници инвестирал в него, като му плащал обучението в Theatre National Populaire в Париж.

На 12 момчето, което винаги е изглеждало по-голямо от годините си, напуска дома, пиянства заедно с приятели, краде, попада няколко пъти в затвора. Ако в началото тайфата е хулиганствала от безделие, то кражбите на коли и магазини се превръщат в развлечение. Бъдещата звезда

Жерар Депардийо си изгражда чувството за вътрешна свобода, която после като актьор му помага много.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Робърт де Ниро и Жерар Депардийо

В Шатору има натовска войска, войниците танцуват рокендрол и това развива музикалния слух на момчето. Своята фантазия той тренира като съчинява вицове за полицаите, с които има сблъсъци непрекъснато.

Американските войници черпят Жерар с уиски и коняк, но после идват конфликтите. След един от тях бъдещият актьор постъпва в болница с комоцио. Тогава той за първи път се замисля за своето бъдеще, бяга на юг, където цяло лято работи на плажа и има възможност да наблюдава участниците на традиционния майски фестивал на актьорите, без да подозира, че през 1983 г. ще бъде една от 14-те големи звезди на фестивала в Кан.

Случайна среща с приятел на гарата на Шатору насочва живота му към Париж и на 16 години той постъпва в курса за драматично изкуство на Дюлен, завършва школата Коше и започва работа в любителската трупа “Кафе де ла Гар”. Голямото желание да стане актьор кара Депардийо да преодолее заекването, което дълго го притеснявало да реализира мечтата си.

„Таксите за школата бяха високи и аз трябваше да изкарвам парите с най-различен труд“ –

спомня си за тези години Депардийо. Той говори на диалект и полага огромни усилия да промени това, както и да се запознае с класическите пиеси. Още тогава приятелите му забелязват, че има феноменална памет, но

при неговите 100 килограма и 182 см височина е могъщ като движещ се шкаф и напомня танцуваща мечка, облечена в костюм.

Като ученик в школата през 1965 г. Варда го кани да участва във филма “Раждането на Карол”, с модната тогава тема за хипитата и битниците.

Известността

Пробивът му като актьор, както и при Жан Пол Белмондо, става в момент, когато отношението на зрителите към героя от екрана се променя, защото красавците са омръзнали безкрайно. Неговата особена външност е коментирана от голямата Катрин Деньов така:

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Жерар Депардийо и Катрин Деньов

“Силни рамене на здравеняк, татуировка на звезда, нос, приличаш на патладжан, нерешителни и същевременно режещи златисти очи. Разбира се, той е некрасив. Но от него лъха истинска мъжка сила и обаяние”.

Екранният образ на актьора е млад и нагъл хулиган, обаятелен, но опасен. И до днес приятелите му твърдят, че той има лек характер – открит, достъпен и много дружелюбен.

Неговата фотография попада през 1969 г. в каталога на актьорите, чиято характерна външност е добра за телевизията. Още тогава критиците го определят за новият Жан Габен.

Жерар играе епизодични роли, а

1971 е годината, когато започва неговият актьорски път.

Още през 1972 г. той снима осем филма, като се започне от изключителния занаятчия Хосе Джовани и се стигне до експериментиращата авангардистка Маргерит Дюрас. Но

истинската звезда на Депардийо изгрява с хулиганско провокационния филм “Танцуващи”,

а режисьорът Бертран Блие, с когото сътрудничеството продължава още дълго, според Депардийо, е кръстникът му в кинематографията. Неговите партньори и приятели от актьорската школа Патрик Девер, Миу Миу и Изабел Юпер също добиват известността си от този филм, който буквално се превръща в манифест на френската младеж, става стил на живот, а героите – пример за подражание.

gerard depardieu, Жерар ДепардийоТрудно е да се изброят режисьорите, които са работели с големия актьор, но все пак хора като Марко Ферери, Бернардо Бертолучи, Морис Пиал, лидерите на новата вълна Жан-Люк Годар, Ален Рене, Франсуа Трюфо, представителите на средното поколение Ален Корно, Клод Мюлер, Андре Тешине, полякът Анджей Вайда, американецът Питър Уир посрещат големия успех заедно с големия актьор.

Режисьорът Роман Бутей пък се впечатлява не толкова от външността му, а от темперамента. На екрана Жерар се появява заедно с Катрин Деньов, Марушка Дитмарс, Изабел Аджани и с още много от най-известните актриси на френското кино. “Пригответе вашите носни кърпички” му осигуряват международна известност, а режисьорът Блие получава “Оскар” за най-добър чуждестранен филм.

През 1990 г. критиката очаква доста наострена премиерата на филма на Жан-Пол Рапно “Сирано дьо Бержерак”. На всички им се струва, че образът на главния герой в най-френския филм съвсем не подхожда на Жерар. Но

за ролята си на Сирано дьо Бержерак Жерар Депардийо получава почетната награда на фестивала в Кан.

gerard depardieu, Жерар ДепардийоИстината е, че не е отличен с голямата награда “Сезар”, но причината е едно интервю, в което Депардийо признава участието си като младеж в групово изнасилване на 9-годишно момиче. Тогава близките на актьора се стараят да убедят всички, че това е негова неуместна шега. Участниците във филма, с изключение на него, получават престижната награда. И все пак,

Сирано дьо Бержерак е любимата роля на Жерар Депардийо.

Реликвите на героя – шпагата и шапката, се съхраняват и до днес в дома на актьора. С името “Сирано” той нарече любимото си вино, а своята незаконородена дъщеря кръсти Роксана, в която е влюбен неговият герой.

С огромно удоволствие Депардийо се снима в комедии, предпочита интересните и разнообразни човешки характери. С желание пресъздава сложни образи с особена психологическа настройка. Към славата се отнася равнодушно, смята, че няма нищо по-глупаво от успеха. никога не се стреми да направи кариера. Не приема определения като секссимвол.

„Та аз вече съм в критическата“ –

смее се актьорът.

Жените

Близки до семейството му твърдят, че те са хиляди. Още на 12 години има интимен контакт с жена. Но първата, в която се влюбва, е интелигентната и от богато семейство Елизабет Гиньо – 6 години по-възрастна от него, с която се запознава в театралната трупа още като съвсем млад.

„Тя стана за мен събитие“ –

признава актьорът, който до този момент не е допускал, че може да боготвори жената, с която спи. Преди да срещне Жерар Елизабет учи в университета. Тя се заема и с образованието на своя любим. След женитбата през 1970 г. се раждат и двете им деца – Гийом, актьор, за който критиците казват, че е далеч от бащиното майсторство и Жюли, която завършва философски факултет.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Жерар Депардийо с дъщеря си Жюли

Отношенията му с двете деца са меко казани сложни. Преди три години Жюли предрече, че на баща й остават само пет години живот. В интервю за британския „Ивнинг стандарт“ тя го определя като „хулиган и ненадежден човек“. И предупреждава всеки, който контактува с него, да бъде нащрек, защото той говори едно, а върши друго. И признава, че никак не е лесно да се живее в сянката на такъв човек като Жерар Депардийо. Тя дори прави пет пластични операции на носа си само и само да не прилича дори външно на баща си, чийто нос е запазената му марка.

Но любовта му към Елизабет не пречи на Жерар да има най-различни интимни връзки. И така цели 25 години. Краят настъпва с раждането на третото му дете Роксан от тъмнокожата сенегалска актриса Карин Силла. А и малко по-късно с увлечението му по Карол Буке, заради която Жерар напуска семейството си. Така той може да угоди и задържи аристократичната и изискана Карол, която преди Жерар има три брака.

Жюли понася по-леко раздялата на родителите си, но Гийом, който тръгва по стъпките на прочутия си баща и участва в 20 филма, посяга към алкохола, наркотиците, стига до затвора, публично се отказва от баща си. Претърпява тежка катастрофа с мотор, на 32 години след 18 операции е ампутиран десния му крак. През 2008 г. умира от пневмония на 37 години. А признанията на прочутия му баща за техните отношения са потресаващи:

„За него аз бях цинично чудовище“ –

изповядва се изпадналият в депресия Жерар.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

 

Връзката му с Карол Буке датира, когато двамата снимат филма “Прекалено красива съм за теб”, а чак шест години по-късно една от най-красивите френски актриси напуска мъжа си заради Жерар. Когато в. “Пари мач” написа за новата му връзка с Фани Арден, Депардийо отсече:

“Фани е моя стара приятелка, а Карол – спътница в живота!”

Но в Буке, която бе лице на “Шанел” и момичето на Джеймс Бонд, Депардийо отдавна е открил голям недостатък – ревността, която изрядно трови живота му. Тя е навсякъде до него, не го остава за минутка и явно му няма никакво доверие.

„Той е като дете, простодушен, треперещ пред красотата, влюбчив“ –

оправдава действията си Карол. Според нея, за Жерар земята е малка, а животът – кратък.

gerard depardieu, Жерар ДепардийоВ същото време Елизабет всеки ден вижда от прозореца на спалнята си бронзовата 300-килограмова фигура на бившия си мъж. Известният скулптор Бернар де Сузи е впечатлен в сауната от мощните форми на актьора и предлага на Жерар да му позира. Кметството на Париж купува статуята на националния любимец и я слага в центъра на града. Така по ирония на съдбата Елизабет не може да се отърве от голото тяло на бившия си съпруг.

Дъщерята от тъмнокожата манекенката Карин Силла актьорът години наред успява да скрие от любопитните погледи.

„Моят татко не е като останалите“ –

уверява Роксан. Според нея, Жерар не се счита за звезда, той е мил, но и малко странен. И винаги я разсмивал.

„Той е толкова силен и аз се чувствам в безопасност с него“ –

твърди още девойката. Тя свири на пиано и китара, предпочита рок и хеви метъл, обича комедиите и не иска да става известна.

На 14 юли 2006 г. Жерар Депардийо става татко отново на мъжка рожба – Жан. С момчето го дарява приятелката му Елен Бизо, дизайнерка на бижута.

Скандалите

gerard depardieu, Жерар ДепардийоТе съпътстват целия му живот – от ранните юношески години, до ден днешен като голяма звезда. Сам Жерар се определя не като домашно животно, а като звяр, който може да се изкуши, само ако някой реши да го обиди.

Независимо от колосалните хонорари, които получава, обича от там, където е бил, да взема неща за спомен. И до днес се разправя случай, в който по време на светски прием се опитал да напъха в джоба си голям пепелник, а виждайки го, домакинът загубил дар слово.

По време пък на спектакъла “Зверове в джунглата” станало известно, че Жерар ползвал два миниатюрни предаватели като единият му суфлирал в едното ухо неговите реплики, записани с неговия глас на магнетофон, а другият го напътствал за действията му по сцената.

„Това е бъдещето на театъра, трябва ли да загърбим новостите на технологията“ –

запитал невъзмутимо Депардьо.

gerard depardieu, Жерар ДепардийоРазбира се, жълтата преса с удоволствие пише за многобройните му скандали с папараците.

Във Флоренция дори спукал тъпанчето на италианския фотограф Дарио Орланди, който пък се кълнеше, че е бил ударен по лицето без повод.

След инцидента пострадалият бил закаран в болница и лекарите установили, че няма да бъде трудоспособен четири дни.

В друг случай агресивното поведение на Депардьо потресло зрителите, когато при гостуването си на телевизионната програма La Balance A Paris, където представял новата си готварска книга, той се нахвърлил върху журналиста Мартин Монестер, който имал неблагоразумието да критикува творението му. През цялото време актьорът не успял да забележи поканената Мазарин Пинжот, дъщеря на бившия президент на Франция Франсоа Митеран, и когато най-сетне успял да я фокусира, извикал:

“Здравей, красавице. Аз не те видях!”

и я целунал по бузата. Предполага се, че Жерар е бил пиян. Но след няколко месеца в интервю той се похвали, че пие много по-малко отпреди и разкри, че това ограничение е заради сърдечния пристъп, който е получил.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Скандално е изявлението му, че

киното вече не съществува, а в света има десет звезди и те са американци. Техните филми били като видеоигри, а останалото кино едва кретало.

Преди шест години не дочакал излитането на самолет на Air France, летящ по дестинацията Париж-Дъблин, и ядосан, че стюардесата не го допуска до тоалетната, се изпикава на пътеката пред смаяните погледи на 111 пътници.

Потрошен е автомобил, спрял пред вратата на дома му, а папараците редовно са преследвани от юмруците му. Изцепките му се приписват на любовта му към чашката. Сам актьорът признава, че

14 бутилки вино на ден не е някакъв рекорд за него.

През 1996 г. оцелява при самолетна катастрофа, две години по-късно катастрофира с мотор, а след още две сам се придвижва с велосипед до болницата, където му е направена сериозна операция на сърцето.

gerard depardieu, Жерар ДепардийоЛичен приятел е бил на покойния Фидел Кастро, категоричен е, че Тръмп не е идиот, за разлика от Буш-младши. Не харесва Оланд и Саркози, а Путин сравнява с папа Йоан Павел Втори. Украйна го включи в черния си списък.

В знак на протест срещу извънредния данък върху най-богатите французи от правителството на Оланд, той се изнася в Белгия, а на 3 януари 2013 г. получава руско гражданство. Постъпката си оправдава като “свободен човек, който не желае да плаща 87% от приходите като данъци“.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Актьорът обвинява управляващите, че наказват таланта, творчеството и всичко различно. Във Франция той признава Мария Кюри, „Конкорд“, виното и кухнята.

„Франция се превърна в „Дисниленд“, населен с идиоти“ –

скандализира всички с това изявление Депардьо.

Извън киното

gerard depardieu, Жерар ДепардийоПрез май 2005 г. Депардьо издаде първата си кулинарна книга – 200 страници, богато илюстровани, с рецепти преди всичко традиционни и както казват във Франция – “буржоазна кухня”. Тя не е в резултат на актьорската фантазия. Жерар разбира от кулинария – по това време той има два престижни ресторанта в Париж, където се предлагат рибни деликатеси, избрани вина собствено производство, цените са умерени.

Пускайки новата си книга, актьорът смятал, че ще защити традиционната френска кухня от постоянните набези на масовата и стандартна храна от “индустрията САЩ”. Всички рецепти са събрани от Жерар Депардийо, който признава, че обича да ходи при хората. Книгата се казва “Моята кухня – 130 “тайни Депардийо”. Дни след пускането й успява да стане кулинарен бетселър.

В долината Лаура, върху 27 хектара, Депардийо е отглеждал грозде и има фирма за производство на вино. Всяка година бутилките са около 250 000, от тях 60 хиляди са чисто бургундско.

„По вкуса на виното можеш да разбереш кой гони комерсиална цел и кой влага цялата си любов да направи божествената напитка“ –

категоричен е актьорът.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

Той даде правата върху своите фирмени вина на лондонския “Хародс” и по негова молба магазинът е превел 50 хиляди долара на парижки рехабилитационен център за наркомани. За тази постъпка през 1996 г. му бе връчен френския орден на Почетния легион.

 

Депардийо получава още дивиденти от текстилни предприятия в Румъния, участва и в търговията на нефтени продукти.

Арбитражният съд в Москва пък се произнесе в негова полза при делото му срещу Елена Лазарева и бизнесдамата трябваше да му заплати 100 000 евро.

Има записан собствен компакт диск, за да сбъдне своя стара мечта. Той обаче не е първият. Преди години дебютира в тази област с песни, написани от първата му жена Елизабет. Не пропуска автомобилни и мотоциклетни състезания, управлява самолет, колекционира скулптори. Занимава се с благотворителни прояви и заедно с Карол имаха 50 асоциации по света, които помагаха на децата в Камбоджа.

Жерар Депардийо е изградил няколко болници и сам понякога помага на докторите в тях.

От детството си с удоволствие си спомня вкуса на млякото. За това, че главната му храна тогава е била картофи, сега се храни обилно и с всичко, което расте по земята. Първият си филм снима на 15 години, а качването си на театрална сцена прави на 17. Признава, че е станал актьор, за да запази душата на детето в себе си, обича ролите, които карат зрителите да се смеят. Най-големият успех в живота му е, че все още е жив.

Рецептата за неговата вечна младост и неизчерпаема енергия е любовта и виното.

Според него, театралната кариера не трябва да започва твърде рано, важни неща за развитие на собственото творчество е любовта към театъра, музиката, танците, киното.

gerard depardieu, Жерар Депардийо

С бизнес не се занимава, защото му трябват пари, а защото обича живота. Затова е трудно да се повярва, че на 68 години Жерар Депардийо ще се откаже от киното. Той винаги е признавал, че напълно щастлив го прави само работата му и участието му във филм е щастие без граници.

Филмите, снимани с интензивността от 70-те и 80- те години, вече са история. Но пък като универсален актьор от него винаги човек може да очаква да пресъздаде и героичен, и интелектуален, и трагичен, и комичен образ. И никой не може да му попречи дори да смеси всичко това в едно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg