Поведенческите проблеми при децата от мъжки пол – резултат от затлъстяването на майката през бременността

0

Затлъстяването на майката има пряка връзка с по-голямата опасност от поведенчески проблеми за децата им от мъжки пол. Това сочат данните от изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли, публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

затлъстяване при бременност„Резултатите, които получихме, разкриват, че ранните мерки, които дамите предприемат, за да поддържат своето тегло в здравословни граници, преди да забременеят, са от съществено значение за здравето им и за това на бъдещите им деца“ –

заяви Барбара Ейбрамс от университета.

Неотдавнашни изследвания свързаха високото телесно тегло на майката с поведението на децата й и със свързани с тях проблеми, като хиперактивност с дефицит на вниманието.

Приблизително 15 на всеки 100 жени в детеродна възраст са засегнати от сериозна форма на затлъстяване, сочат данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите.

аутизъм, фолиева киселина

В рамките на изследването били анализирани резултати от предишни проучвания, за да се установи дали индексът на телесна маса на майката преди забременяването й е свързан с поведенчески проблеми на децата й в училищна възраст.

Изследването обхванало близо 5000 участнички и биологичните им деца, чиито данни били проучени между 1986 г. и 2012 г., а тези за децата на възраст между 4 и 14 години – на всеки две години за каквито и да било поведенчески проблеми.

Оказало се, че момчетата, чиито майки били затлъстели, преди да забременеят, са с по-голям риск от поведенчески проблеми на 9-11-годишна възраст. Колкото по-голямо е телесното тегло на майката по време на бременността й, толкова по-висок е рискът от поведенчески проблеми за синовете й.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg