Сигурността е над всичко

0

9 септември мина и мисля, че е време за равносметка. Комунизмът отдавна не царува в България или поне така е на хартия. Вече 26 години живеем в демокрация, тоталитаризмът не съществува, но това приви ли ни щастливи? Защото масовият българин е беден, нещастен и мисли за живот извън България? Защо по времето на комунизма в България масово хората са живеели добре, а днес над 80% тънат в нищета? Защо не можем да живеем нормално? Българинът не е свикнал да ходи по почивки, да си прекарва ваканциите на скъпи яхти, да ходи по Западна Европа през месец-два. Българинът иска обичайното – дом, семейство, което може да издържа, и някакви доходи, с които да живее прилично. Ние не сме нито гърци, нито французи, че винаги да търсим лукса. Искаме нормален живот, но защо ни е толкова трудно? Нали комунизма, определян за най-големия враг на човечеството, го няма? Ето няколко неща, за които малко се замисляме:

  1. Защо сега някой не построи нещо повече от кучешка колиба? Сигурен съм, че 90% от българите живеят в къщи и блокове, строени преди 1989г. В днешните условия е немислимо човек да започне някакъв строеж или да си купи жилище. Масово хората, които живеят в жилища, строени след 1989г., са ги взели с ипотека. Това е по американски образец. Тези ипотеки се изплащат с години и много рядко човекът, който е взел жилището, ще успее да го изплати преди да излезе в пенсия.
  2. Колко често се връщате от работи или училище само за да проверите дали сте заключили? Живеем в постоянен страх за себе си и имота си. Сигурността е на първо място – обичаме да го казваме, но не правим нищо за нея.
  3. Колко често Ви се случва да влезете в магазина и да вземете само един хляб? Повечето хора се оплакват, че по времето на комунизма не е имало много неща неща по магазините, но със сигурност е имало храна във всеки дом.
  4. Колко ваши приятели и познати от месеци стоят без работа? През времето на комунизма е било немислимо човек да стои без работа. Държавата се е грижела за всеки един човек да има работа. От висшиста до човека със завършен трети клас – всички са имали работа и са изкарвали пари. Сега висшисти има много, но малко от тях работят.

Не казвам, че по времето на комунизма всичко е било перфектно, напротив! Тогава, както и сега, е имало репресии, членовете на партията са живеели много по-добре от останалите, стотици хиляди са загинали по трудови лагери и т.н. , но тогава е имало работа и храна за всички! Да, може да не е била бляскава, но все пак работа е имало, а когато си жив и здрав, облечен и нахранен – гледаш по друг начин на живота!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg