Съвременните пепеляшки

0

Японската принцеса Мако, най-голямата сред внуците на император Акихито, официално се е сгодила за приятеля си Кей Комуро, съобщиха от Агенцията за управление на делата на японския императорски двор. Очаква се сватбата на Мако и Кей да бъде организирана през есента на 2018 г. По закон, след брака с мъж без аристократично потекло принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка, но… това не я смущава.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

принцеса Мако и бъдещият й съпруг

Времената, когато кралици и крале не е трябвало да се женят по любов, отдавна са отминали. Това са историите на съвременните пепеляшки – принцеси и принцове, които избират съпрузи, без да се съобразяват с традициите.

Японската приказка

През 1957 г. японката Мичико Седо, бъдещата баба на принцеса Мако е била на 23 години. Тя е родена в семейството на крупен бизнесмен и се смятала за завидна мома. С нея се сватосвал знаменитият японски писател Юкио Мисима. Тогава никой не смеел да си помисли, че един ден тя ще стане императрица. При нито един от наследниците на престола в цялата история на Япония не е имало съпруга от неблагороднически произход.

Като девойка, Мичико се увличала по тениса и на един от турнирите неочаквано нейният противник се оказал наследникът принц Акихито. Тя играла нелошо и спечелила победата.

„Това беше дълъг мач. Не е ли така?“ –

вежливо се поинтересувал принца, когато играчите седнали на пейката да отдъхнат. Той поискал разрешение да се снима с момичето.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

Масаку и Мичико

След няколко месеца Мичико получила покана за още един тенис мач и неголям подарък – самата снимка, увеличена и поставена в рамка. скоро станало ясно, че интересът на Акихито към девойката е предизвикан не само от тениса. Императорският двор не одобрявал избора на принца, най-малко заради това, че тя е от простолюдието и на всичко отгоре е католичка.

Управляващият Императорския двор на Япония предложил на Акихито списък с 800 потенциални невести с подходящо родословие, но той изобщо отказал да ги разглежда.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

японската императорска двойка – Акихито и Мичико

Самата перспектива Мичико да влезе в императорското семейство също не предизвиквала наслада. Акихито няколко пъти й правил предложение и постоянно чувал като отговор „не“. Момичето се опасявало, че нейното заключване в Императорския дворец в обкръжението на придворни няма да издържи да е под наблюдение за спазването на остарелите традиции. Тя не искала да се откаже от нормалния живот заради императорската титла.

В края на краищата принцът получил това, което иска. В японските вестници историята за любовта на принца била наречена съвременна приказка, а първата принцеса, лишена от благороднически корени – символ на модернизацията в Япония. Към сватбената процесия по улиците на Токио се присъединили над 500 000 души. Загубил своята дама и наранен, писателят Мисима изразил недоволството си. По негово мнение,

с този брак императорското семейство загубило своето достойнство.

Децата на Акихито и Мичико тръгнали по стъпките на родителите си. Наследникът принц Нарухито също избрал за съпруга момиче с неблагороднически произход – Масаку Овада, работеща в Министерство на външните работи.

 

А през 2005 г. единствената дъщеря на Мичико – принцеса Саяко, се отказала от титлата и финансовата си състоятелност, която се полага на членовете на императорското семейство, за да се омъжи за приятеля си от детските години.

Трон или любов

На 11 декември 1936 г. кралят на Великобритания Едуард VIII се обърнал към поданиците си по радиото и обявил, че се отказва от престола.

„Аз се намирам в състояние на невъзможност да нося тежкото бреме на отговорността, без помощта и подкрепата на жената, която обичам“ –

заявил той.

Така новият Първи на Британската империя станал брат му Алберт – бащата на Елизабет II, която управлява и до днес.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

Едуард VIII и Уолис Съмпсън

Жената, за която става въпрос, се казва Уолис Симпсън. Тя е родена в САЩ и определено не принадлежи към британската аристокрация, но това не било причина да спре Едуард. В младостта си принцът водел разпуснат живот, имал няколкогодишен романс с парижка куртизанка, после имал любовна история с дъщерята на текстилен магнат. На фона на разгулния му живот Симпсън била самата благодетел.

През 1936 г. умира крал Джордж V и на престола го наследява Едуард. Той обаче, не бил готов да се раздели с Уолис само и само, за да влезе в Бъкингамския дворец и за намеренията си съобщил на Стенли Болдуин – тогавашният премиер-министър на Великобритания. Така, пред Едуард нямало никакви пречки за брака си му Уолис. Британските крале имат право да се женят за представители от простолюдието, макар и рядко да са се възползвали от това – като правило, политическите съображения превишавали романтичните.

Болдуин обаче, се придържал към друго мнение. Премиерът уведомил краля, че народът и църквата никога няма да признаят за кралица жената, която е била разведена, при това не един път, а цели два и при това без уважителни причини. Уолис напуснала първия си мъж, защото бил алкохолик. А вторият й брак се разпаднал след запознанството й с принца.

Кабинетът застанал на страната на премиера Болдуин. Отказът на краля да се вслуша в тяхното мнение било заплаха за оставка на правителството и конституционна криза с неясен изход. Едуард решил да не рискува бъдещето на страната си и се отрекъл от трона, половин година, след като се венчал за Уолис.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

Кейт Мидълтън и принц Уилям

Възможно ли е повторение на тази история в днешни дни? Днес болшинството от членовете на британското кралско семейство са женени за хора, които нямат кралска кръв и вероятно наследникът на британската корона принц Уилям не е изключение. Неговата съпруга Кейт Мидълтън е родена в обикновено семейство. Баща й е работил като авиодиспечер, а майка й е стюардеса.

По-малкият брат Хари, ако се съди по видяното до днес, също обмисля брак с американската актриса Меган Маркъл. На тях обаче им предстои да получат благословията на Елизабет II, но досега кралицата на никого не е отказала.

Принцесата на цирка

През 1955 г. князът на Монако Рение III с приказно пищна сватба се жени за холивудската актриса Грейс Кели. Никой не му е правил забележка, че невестата му не е достатъчно знатна. Тя нямала аристократично родословие, но нейният висок жизнен статус не предизвикал никакво съмнение за изискаността й. Всички били наясно, че тя или можела да стане почетен притежател на Оскар, или да управлява една от най-малките страни в света – Монако.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

сватбата на Рение III и Грейс Кели

Дъщерята на княза – Стефани се оказва принцеса от ново поколение. Тя се срещала с Полем Белмондо, Роби Лоу и сина на Ален Делон – Антъни, но в крайна сметка се омъжила за собствения си охранител. Бракът обаче не им потръгнал и през 1996 г. нейният съпруг бил сниман в прегръдка с притежателката на титлата Мис бюст в Белгия (естествено тя била облечена за сватбемоната снимка). Стефания се венчала за друг охранител, но и този съюз бързо се разпаднал.

новите пепеляшки - принцеси без потекло

принцеса Стефани преди и днес

През 2001 г. принцесата започнала романс с дресьор на слонове, а две години по-късно избягала с младия акробат на име Аданс Лопес Перес, роден в семейство на потомствени циркаджии. Вземайки децата си от предишните бракове, Стефани потеглила на гастроли с цирка на любимия си Алпам. Тя пътешествала с къща на колела, която й подарил нейният баща. По време на един от престоите в Швейцария тя тайно се венчала за Аданс Лопес Перес.

„Сега животът на Стефани съвсем не прилича на приказния образ от династията Грималди – описан с нейните похождения от британската преса. Тя стои на прага на цирков фургон, обвита в бял дим от цигари“ –

пишат за нея британски издания. Нейният висок произход предизвикал князът да изпрати охранители на дъщеря си, които пътували в собствен автомобил след цирка.

Жителите на Монако обаче, не могли да свикнат да срещат принцесата в нейното „авто“ състояние.

„Тя е дружелюбна“ –

разказва пред репортер 55-годишна жена от швейцарско село, която почерпила принцесата с пирожки.

„Сутрин не я виждам, явно спи до късно“ –

казва още жената.

Продавачка от съседен магазин пък разказва, че принцесата се разхождала по улиците в непристойно къси панталони. Цирковият романс продължил 10 месеца. През 2004 г. Стефани отново се развела и се върнала в родината си.

Дефицит на принцеси

Летисия Ортис Рокасолано

крал Фелипе VI и кралица Летисия

През 2003 г. испанска телевизия спира излъчването на футболен мач за важно съобщение – принц Фелипе ще се жени!

Неговата избраница била добре известна на тв зрителите Летисия Ортис Рокасолано – журналистка, водеща на новините.

Тя се запознала с бъдещия си съпруг, когато я изпратили да направи репортаж за принца. Консерваторите не одобрили избора на принц Фелипе: тя не е от благородническо потекло и на всичко отгоре е разведена.

Принцът, днес крал Фелипе VI обаче, игнорирал критиките, двойката се венчала и след няколко години бившата телевизионна водеща станала кралица на Испания.

Кралските бракове, които в началото на XX век били социално неравни, отдавна станали норма.

Шведският принц Карл Густав се запознал със своята бъдеща съпруга на Олимпиадата в Мюнхен. Тя работила там като сервитьорка. Сега всички я знаят като кралицата на Швеция Силвия. Тяхната принцеса Виктория през 2001 г. се омъжи за собственика на фитнес център, а синът на принц Карл Филип през 2015 г. се венча за модела София Хелквист. Датският принц Йоахим се жени за специалистка по маркетинг, с която ги запознава негов приятел. Така изборът на принца на Норвегия Хокон бил да се ожени за самотна майка.

Какво да се прави? Кралските семейства останаха толкова малко, че принцесите просто не стигат за всички принцове, а това хич не е традиционно!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg